Във втория ден от Европейския съвет лидерите на държавите членки потвърдиха нуждата от реформа на системата на убежище, но без да поставят краен срок. Какво коментира от Брюксел премиерът Бойко Борисов (видео)

Европейските лидери се споразумяха да прекъснат нелегалния трафик на мигранти през Либия с нови мерки за охрана на Средиземноморието. Това стана ясно от заключенията на втория ден от срещата на върха в Брюксел, информира кореспондентът на БНР в белгийската столица.

Евросъюзът ще ускори обучението и оборудването на бреговата охрана на Либия, от чиито териториални води тръгват трафикантските лодки с мигранти към Италия.

Единственият резултат, който ни интересува, е окончателно да се сложи край на трагичната ситуация, каза председателят на Съвета Доналд Туск, като визираше многобройните случаи на удавяния на мигранти в Средиземно море.

"Вече имаме 2 млрд. евро разходи по миграцията. Грижим се за пристигащите у нас, но ако се грижим за тях в техните родни страни, ще ни излезе по-евтино", коментира канцлерът на Австрия Кристиан Керн.

Същевременно 28-те лидери на държавите от ЕС повториха, че системата на убежище се нуждае от реформа, но без да поставят краен срок поради липса на консенсус.

Релокацията по квоти трябва да е ефективна и да елиминира мотивацията за вторични движения във вътрешността на Европа, е записано в заключенията, подкрепени от премиера Бойко Борисов.

Франция и Германия обаче единодушно продължиха да настояват за постоянно действащ квотен механизъм за споделяне на бежанците, каза френският президент Еманюел Макрон по време на съвместното си изявление с германския канцлер Ангела Меркел:

"Това общо предизвикателство изисква общи отговори. Трябва да приемаме бежанци, защото това е нашата традиция и чест."

Предложенията на британския премиер Тереза Мей от снощи относно правата на гражданите след Брекзит са под очакванията на нейните 27 европейски колеги, съобщи още в Брюксел Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер припомни, че тепърва преговорите предстоят, но обясни част от несъгласието с британската позиция.

Не виждам как може Съдът на ЕС да бъде изключен от споразумението, отбеляза Юнкер. Лондон предлага европейците да отправят жалби за неспазване на правата им пред местните британски съдилища.

Не съм оптимист, че Брекзит ще стане бързо и лесно, или без огромни компромиси, коментира от своя страна премиерът Борисов. Какво още каза той от Брюксел?

Източник: БНР