Броят на имигрантите от Източна Европа във Великобритания пък е намалял значително след референдума за напускане на ЕС

Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Европейския съюз в Брюксел предложението си за европейските гражданите в страната ѝ, след като тя напусне общността, съобщава Би Ти Ви.

Гражданите, живели 5 години във Великобритания, ще получат статут на "уседналост". Той ще им гарантира правото да останат в Обединеното кралство и да се ползват със задравни, образователни и други предимства след "Брекзит".

Не е ясна обаче началната дата на 5-годишния срок. В замяна Лондон ще поиска същите права за своите граждани в ЕС.

На срещата на върха в Брюксел Европа заговори за сътрудничество в отбраната. Това е историческо решение. До този момент отбраната се считаше за национална 

Виж още: Наплив на британци за германско гражданство

Германският канцлер Ангела Меркел се изказа предпазливо след предложението на британския премиер Тереза Мей за правата на гражданите на ЕС след Брекзит, съобщи по-късно АФП.

По думите на Меркел това е "добро начало, но е необходимо да се направи още". Думите ѝ са във връзка с изказванията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че "медицинските и финансовите права на гражданите на Европейския Съюз трябва да бъдат гарантирани". 

Противоречията са във връзка с решението на Обединеното кралство, че юридическите проблеми се решават от британските съдебни власти, а не от Европейския съд в Люксембург.

Ролята на Европейския съд е да гарантира, че правото на ЕС се тълкува и прилага по еднакъв начин във всички страни членки, като разрешава правни спорове между институции на ЕС и националните правителства. 

Виж още: "Да, г-н министър", или саркастичният поглед на британците към ЕС

Имигрантите от Източна Европа намаляват

Междувременно стана ясно, че броят на имигрантите от Източна Европа във Великобритания е намалял с около 1/3, след като страната гласува да излезе от ЕС. Това показва проучване на Центъра за наблюдение на миграцията в Оксфордския университет, цитирано от Франс прес. 

Изследването обхваща имиграцията от 8 страни, станали членки на ЕС от 2004 г.: Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

За първите три месеца на 2017 г. молбите за социална осигуровка от имигранти от тези страни се е понижил до 26 хил.

След решението на британците лирата спадна с около 13 процента спрямо еврото. Това намалява относителната стойност на заплатите за чуждестранните работници, отбелязват авторите. Възможно е и други фактори да са повлияли, например липсата на яснота за правата на имигрантите след Брекзита, както и силно отразяваните в медиите ксенофобски нападения.

Около 3,6 млн. граждани от страни от ЕС живееха във Великобритания през 2016 година, 1/3 от които в Лондон. Най-много са поляците - общо 1 млн.

Източник: Би Ти Ви, АФП, Агенция "Фокус"