Жотева реагирала остро на изказване от страна на журналистката Къдринка Къдринова по време на заседание на медийната комисия в парламента

"Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става" - с тази реплика членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева се обръща към журналистката Къдринка Къдринова по време на заседание на медийната комисия в парламента и се чува добре на запис.

Изявлението на Жотева е в отговор на въпрос към нея откъде знае, че външният ни министър Екатерина Захариева е "за" закриването на "Радио България".

На въпроса "Това заплаха ли е?", Жотева отговаря с "Абсолютно, пред всички!".

Къдринова обяснява случилото се в сайта "Барикада": 

"Зададох пред микрофон журналистически въпрос, свързан с темата на обсъждането, към Жотева и очаквах в отговор да получа от нея разяснение, потвърждение или опровержение. Видимо раздразнена от въпроса, Жотева не отговори на него пряко. Реакцията й пред микрофона в залата на заседанието на парламентарната комисия бе да определи като "трагедия" и "драма" журналистическите ми качества. 

По-нататък, докато дискусията продължаваше, Жотева се обърна към мен вече в личен план. На записа се чува как тя каза: "Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига."

Аз я репликирах: "В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице."

Жотева продължава: "Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!"

Къдринова пита: „Това какво значи - заплаха ли е?"

Отговорът на Жотева е: "Абсолютно. Пред всички!", като след това добавя "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става."

Самата Бетина Жотева отрича да е говорила за съдбата на "Радио България" с външния министър или с чужди посланици. 

"Нито Екатерина Захариева е говорила с мен по какъвто и да е било повод, нито аз съм говорила с нея за съдбата на "Радио България", нито съм се срещала с испаноезични посланици. Естествено, подскочих като ужилена до тавана. Това е една много долна инсинуация, изключително грозна", коментира тя.

По думите на Жотева вече има подадена жалба срещу журналистката Къдринова за клевета.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти-България публикува официална позиция по темата и призова Бетина Жотева да преосмисли дали има място в медийния регулатор. 

Ето и позицията: 

"Асоциацията на европейските журналисти-България намира за недопустимо член на Съвета за електронни медии да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод.

Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи.

В медиите бе публикуван запис на изключително смущаващи реплики, отправени от Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии. АЕЖ-България се свърза с г-жа Жотева и се запозна със стенограмата от заседанието.

Г-жа Жотева дължи обяснение за поведението си и вероятно извинение на Къдринова. АЕЖ-България призовава г-жа Жотева да преосмисли дали след този случай може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ."

Бетина Жотева е бивш журналист от БНТ и в. "Труд", говорител на кандидатпрезидентската двойка Иван Маразов и Ирина Бокова, медиен съветник на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев, първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз и бивш говорител на Външно министерство. 

Като първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии Жотева е част от един от най-големите пиар гафове за България - инсталацията на чешкия художник Давид Черни "Ентропа" в сградата "Юстус Липсиус" в Брюксел по случай чешкото председателство на ЕС, където България е представена като тоалетна с клекало ("турска тоалетна"). Тогава Жотева настоява за сваляне на българския сегмент, който компромисно е покрит с черно покривало. Това обаче само засилва скандала и фокусира общественото внимание. 

Други скандали с журналисти

Това далеч не е първият ѝ сблъсък с журналисти. През 2016 г. още като говорител на Външно министерство тя отправя нападки във "Фейсбук" срещу журналистката Алексения Димитрова, обвинявайки я за агентурното ѝ минало. 

По това време Димитрова е единственият представител на България, който участва в мащабната разработка по разкриване на офшорни фирми "Панамските документи". Макар и на свободна практика, журналистката си сътрудничи с "24 часа" и е предоставила на медията информацията, с която разполага. Според Жотева обаче като разобличен сътрудник на ДС Димитрова нямала право на достъп до подобни данни, а написаното от нея било със съмнителна достоверност.

Случаят "Радио България"

В началото на месеца в БНР се заговори поетапно спиране на "Радио България" - радиото, което е гласът на България в чужбина на над 10 езика. Самото спиране предизвика остра реакция сред журналистите в БНР. Според генералния директор Александър Велев липсвал интерес към самото радио. 

Той предлага промяна на лиценза на "Радио България" - да има излъчване само на турски език, като се запазва присъствието на радиото в интернет на руски, английски и турски език. Ако това бъде прието, отиват си шест редакции на чужди езици: албанската, гръцката, испанската, немската, сръбската и френската.

Източник: "Барикада", Нова телевизия