Близо четири години след като гласува за т.нар. "Брекзит" Обединеното кралство официално излезе от общността на 31 януари. Какво се променя за българите, които пътуват от и за Острова след Брекзит - обяснява БНР

Великобритания вече не е член на ЕС, 47 години след приемането й в общността Хиляди привърженици на Брекзит, събрали се на площада пред парламента, отброиха последните минути до историческото събитие в 23 ч. местно време, а премиерът Борис Джонсън обяви нова ера пред Обединеното кралство.

"Нашата работа като правителство е да обединим страната и да продължим напред. Най-важното нещо, което искам да кажа, е, че това не е край, а начало. Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се вдига за новото действие на нашата велика национална драма", каза той.

Напускането на ЕС е било "правилно и демократично", подчерта Джонсън, като обясни, че блокът от 27 вече държави е поел в посока, която повече не устройва Обединеното кралство.

Британският премиер изтъкна още, че това е момент на национално възраждане и промяна, но призна и загрижеността на мнозина свои сънародници. Политическите анализатори пък акцентират върху помирителния тон на Борис Джонсън и опитът му да не триумфира като победител, а да заема позицията на обединител, обобщава кореспондентът на БНР в Обединеното кралство Веселин Паунов.

Излизането от ЕС е по-скоро символичен акт заради последващия 11-месечен преходен период, а сега големият въпрос е какво ще успее да договори Лондон за бъдещите отношения с общността през този период. Известно е, че Борис Джонсън предпочита търговска сделка по модела на Канада, но все още няма голяма яснота по британската позиция.

Канадският модел обаче предвижда сериозно разхлабване на връзките с ЕС, а това може да не се хареса в Уелс, в Северна Ирландия и най-вече в Шотландия, откъдето и в деня на развода с Брюксел надигнаха глас за нов референдум за независимост.

Какво се променя за българите, които пътуват от и за Острова?

Новият краен срок е 31 декември 2020 г. Дотогава правилата за пътуване остават напълно непроменени, информира още БНР.

Министерството на външните работи (МВНР) съветва българите да си извадят международен паспорт с биометрични данни, ако планират да пътуват след края на преходния период.

За българите на Острова срокът за подаване на документи за уседналост е 30 юни 2021 г. Общо 139 хил. наши сънародници са кандидатствали за такъв статут.

Договор за работа все още може да се сключва на място в Обединеното кралство, продължават да са валидни и европейските здравни карти. Няма промяна и в правилата за банкиране.

Под въпрос беше дали след Брекзит ще се върнат таксите за роуминг. Това е оставено да се договори между мобилните оператори. В България и трите мобилни оператора не са обявили промяна в таксите за разговори в Обединеното кралство.

От понеделник британците могат да сменят своите паспорти и от традиционното червено ще се върнат към тъмносиния цвят. На Острова ще продължава да важат европейските шофьорски книжки, както и паспортите за домашни любимци.

В рамките на сегашните програми правата на българските студенти във Великобритания към настоящия момент са запазени, обясни еврокомисарят за научни изследвания, иновации и образование Мария Габриел, цитирана от БНР.

"Предстоят много интензивни преговори какви ще са новите условия. Знаете, че имаме между девет и 11 месеца те да бъдат договорени. За нас Великобритания ще остане винаги приятел съюзник, партньор. Но искаме много ясни права и задължения“, коментира тя.

Източник: БНР