"Фантастични животни и къде да ги намерим" от Нют Скамандър е една от настолните книги на младите магьосници през първата им година в "Хогуортс", а в ролята на автора й влиза носителят на "Оскар" Еди Редмейн

Дж.К.Роулинг се ориентира към книги за възрастни, след като се зарече, че няма да пише повече за Хари Потър, но не устоя на изкушението и сега дебютира като сценарист на "Фантастични животни и къде да ги намерим", по кината от 18 ноември.

Виж още: Какво се случва след Хари Потър

Написаните от нея съпътстващи четива дават възможност на киностудията "Уорнър" да възроди фентъзи поредицата с нови пет филма.

Първият от тях е ситуиран в Ню Йорк в далечната 1926 г. Главен герой е Нют Скамандър (носителят на "Оскар" Еди Редмейн, последно номиниран за "Момичето от Дания"), който пристига за среща в Магическия конгрес за управление и сигурност на Америка с вълшебен куфар, населен с твари от най-опасно естество...

Фотогалерия: Кой кой е във "Фантастични животни и къде да ги намерим" 

Поради невниманието на Джейкъб Ковалски (Дан Фоглър) - немаг, както зад Океана се зоват мъгълите, - част от тези питомци обаче се оказват на свобода.

В същото време изчезва могъщият черен магьосник Гелърт Гриндълуолд (Джони Деп тук и Джейми Кембъл Бауър в "Хари Потър и Даровете на смъртта"), който е виновен за редица ужасни дела в Европа - и е свързван с Албус Дъмбълдор, бъдещия директор на "Хогуортс".

Нещо тайнствено сее хаос и разруха по улиците на Ню Йорк, а от фанатизираната организация Втория Салем настояват за забрана на всякаква магия. Двата свята са изправени пред прага на война...

В опитите да върнат избягалите животни в куфара - и в борбата с тъмните сили - Скамандър и Ковалски са подпомогнати от сестрите Порпентина / Тина и Куини Голдстийн (Катрин Уотърстоун и Алисън Зюдъл).

В актьорския състав са още Саманта Мортън ("Специален доклад"), Езра Милър (Светкавицата в "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" и "Отряд самоубийци"), Кармен Ейого като президентката на Магическия конгрес, Колин Фарел в ролята на аврора Персивал Грейвс. 

Рон Пърлман ("Хелбой") е таласъм, а ветеранът Джон Войт - вестникарски магнат, чийто най-голям син е сенатор.

"Фантастични животни и къде да ги намерим" е заснет от режисьора на последните четири от осемте филма в поредицата за Хари Потър - Дейвид Йейтс.

За основа на сюжета служи едноименното тънко книжле от Скамандър, което писателката издава отделно специално за благотворителната инициатива Comic Relief.

Всъщност това е енциклопедичен справочник по магизоология, с описание на десетки различни същества: от познати митологични чудовища като драконите до тестролите - летящи коне, видими само за онези, които са ставали свидетели на смърт...

Оформена като учебник на Хари Потър, с драскулки и бележки по страниците, книгата съдържа и предговор от директора на "Хогуорс" Албус Дъмбълдор плюс допълнителни материали за местообитанията на фантастичните животни и срещите им с хора от немагически произход, т.нар. мъгъли.

Екранизациите по седемте романа станаха най-касовата поредица в историята на киното, с 6,5 млрд. долара приходи от 2001-ва насам. Финалният осми филм - "Хари Потър и даровете на Смъртта, част 2", излезе през 2011 г.