В ролята му / й влиза актуалният носител на "Оскар" Еди Редмейн

Еди Редмейн, спечелил тазгодишния "Оскар" като Стивън Хокинг в "Теорията на всичко", отново е фаворит за статуетката с не по-малко предизвикателна роля. Новият му герой е първият транссексуален мъж, който се подлага на хирургична интервенция за смяна на пола. 

Биографичната драма, режисирана от Том Хупър ("Речта на краля", "Клетниците"), ни пренася в 20-те години на ХХ век и разказва истинския случай на датския художник Ейнар Вегенер.

Съпругата му Герда (Алисия Викандер, "Ex Machina: Бог от машината"), също художничка, го убеждава да й позира в женски дрехи. Подкрепя го и в решението му да промени пола си. 

Приел името Лили Елбе, той претърпява пет операции в продължение на две години, но умира от усложнения през 1932-ра, едва на 48. Примерът му днес е последван от стотици други мъже, които намират смелост да открият истинското си Аз.

"Еди беше единственият, с когото исках да направя филма, и бях категоричен по този въпрос. Имах огромна вяра в неговия актьорски талант", споделя Том Хупър, чийто биографичен филм за Джордж Шести "Речта на краля" (2010) му донесе "Оскар" за режисура.

"Ако мечтата ти е да разказваш истории, интересни истории, да изиграеш интересни хора, аз съм страхотен късметлия, че можах да вляза последователно в образите на Стивън и Лили - признава на свой ред 33-годишният Редмейн. - И двамата са невероятни личности и това е най-доброто, на което един актьор може да се надява."

За да се подготви за ролята в "Момичето от Дания", Редмейн се обръща към трансджендър активистите Парис Лийс и Ейприл Ашли, както и към режисьора на "Матрицата" Лана (екс-Лари) Уашовски.

Филмът е екранизация по бестселъра на Дейвид Еберсхоф. Участват още Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хърд и Матиас Шонартс като Ханс - приятел на Ейнар от детинство, който заформя сложен любовен триъгълник със семейство Вегенер.

Любовната история на Лили и Герда ще бъде показана на филмовите фестивали във Венеция и Торонто, но вече прави сериозна заявка и за холивудския сезон на наградите. По кината у нас - от 29 януари 2016 г.