Заснеха още един биографичен филм за големия учен, а актьорът, който се превъплъщава в него, вече е фаворит за "Оскар"

Общото между Еди Редмейн и Бенедикт Къмбърбач не е само това, че са британски актьори и този сезон се конкурират за всички актьорски награди с поредните си биографични роли или присъствието им в списъка с най-добре облечените мъже в света.

Единият е играл Стивън Хокинг в тв филм на Би Би Си от 2004-та ("Хокинг", за който е отличен със "Златна нимфа" в Монте Карло), другият влиза в тази роля десетилетие по-късно, в "Теорията на всичко" - и вече е фаворит за "Оскарите", след като спечели "Златен глобус" в драматичната категория.

Филмът, режисиран от Джеймс Марш (с "Оскар" за документалния Man On Wire), започва още от младежките години на учения, който се влюбва в бъдещата си съпруга Джейн Уайлд (Фелисити Джоунс) като студент в Кеймбридж през 60-те, преди да бъде диагностициран с амиотрофична латерална склероза.

На този кадър героят на Редмейн е поставен от състудентите си в скута на кралица Виктория, но в Кеймбридж всъщност няма такава статуя - тя е специално изработен реквизит

Новият филм, по кината у нас от 30 януари, всъщност е създаден по автобиографичната книга на Джейн Хокинг, първата съпруга на учения, която той напуска, за да заживее със своята медсестра.

Стивън Хокинг с актьорите от "Теорията на всичко" Еди Редмейн и Фелисити Джоунс, снимки: Форум филм България

В Торонто 2013 беше показан и нов документален филм - "Хокинг", с възстановки на детските, юношеските и младежките години на главните герои.