"Ex machina: Бог от машината" е режисьорският дебют на сценариста Алекс Гарланд, а главният герой е програмист в най-голямата интернет търсачка

Оскар Айзък и Домнал Глийсън участват заедно в предстоящия "Междузвездни войни-7: Силата се пробужда", но и в очаквания тази пролет "Ex machina: Бог от машината".

Фантастичният психотрилър ни отвежда в едно бъдеще, което би могло да е утре, в интернет компания, която би могла да е "Гугъл", за да провокира дебати по една от най-актуалните и противоречиви теми в новите технологии - за изкуствения интелект и неговата човешка употреба.

Видео: "Тя": Да се влюбиш в операционна система

Главният герой Кейлъб (Глийсън) е 24-годишен програмист в най-голямата интернет компания в света, който печели конкурс да прекара седмица в отдалечена научноизследователска база, собственост на усамотения изпълнителен директор Нейтън (Айзък).

Още с пристигането там той си дава сметка, че участва в експеримент с реален изкуствен интелект, поместен в тялото на робот с външност на красива жена (шведската актриса Алиша Викандер).

Задачата му е да проведе теста на Тюринг, който Ейва ще издържи, ако успее да накара новодошлия да повярва, че тя е човек. Със задълбочаването на отношенията между тримата истини, емоции и мотиви започват да се размиват....

Филмът е режисьорският дебют на англичанина Алекс Гарланд, добил световна слава още 26-годишен с романа "Плажът", екранизиран няколко години по-късно по негов сценарий и с Леонардо ди Каприо в главната роля. Автор е на сценария и за други филми на Дани Бойл като "28 дни по-късно" и "Проектът Съншайн", както и на неотдавнашния римейк на "Съдия Дред".

Виж още: Пейзажният хотел "Ювет" в Норвегия

За Гарланд, който в родината си е в авангарда на масовата култура, "Ex machina: Бог от машината" е изцяло авторски проект - той го замисля, написва сценария, проектира робота и участва във всеки етап от създаването му. 

По собственото му описание филмът "разказва за трима души, в чийто отношения бързо се появяват пукнатини и те се обръщат един срещу друг. Те ще поставят волята си на изпитание, като пробват да разгромят другите психологически и да се защитят от отправените обвинения". В крайна сметка няма нищо по-човешко от волята за оцеляване, заключава той.

Какъв ли ще е резултатът? Може ли наистина една машина да притежава съзнание? Дали компаниите не събират данни, които в крайна сметка се използват срещу човека? Дали бъдещето не е по-близко, отколкото си мислим?

"Ex machina: Бог от машината", по кината у нас от 10 април, поставя повече въпроси, отколкото дава отговори.

Алекс Гарланд на снимачната площадка на режисьорския си дебют "Ex machina: Бог от машината", с актьорите Домнал Глийсън (вляво) и Оскар Айзък, които си партнират и в новия "Междузвездни войни"