Сред минималистичния му интериор и живописните околности е заснет научнофантастичният трилър на Алекс Гарланд "Ex machina: Бог от машината"

Действието в премиерната фантастика "Ex machina: Бог от машината" се развива в Аляска, но режисьорът Алекс Гарланд е намерил подходящата локация в долината Валдален, Норвегия.

Пейзажният хотел "Ювет" (Juvet Landscape Hotel) отваря врати преди пет години върху територията на фермата Буртигарден, недалеч от градчето Ондалснес в северозападната част на страната, между брези, борове, древни скали и стръмната естествена дига на реката.

Собственик на бутиковото място за почивка е местният жител Кнут Слининг, който в средата на 80-те си взел хижа в района. Когато обявили фермата за продажба, купил и нея, реновирал я и а сега 100-годишният й хамбар играе ролята на столова за гостите на хотела.

Седем от деветте уникални, различни една от друга стаи напомнят къщички по клоните на дърветата - "кубове" на кокили, със стъклени стени вместо прозорци, които улесняват гледката към заобикалящия пейзаж.

Хотел "Ювет" като снимачна площадка на фантастичния психотрилър "Ex machina: Бог от машината", по кината у нас от 10 април

Другите две стаи са по-малки, единични, разположени са по стръмните склонове над останалите и се наричат "кутии за гнездене на птици". Отделно е изграден и СПА център, който също се вписва в околната среда.

Резервации се приемат от март до септември, като нощувката е 1450 крони (около 335 лв.), а вечеря с първо, второ и трето струва 500 крони, което прави още малко над 100 лв.

В премиерния "Ex machina: Бог от машината" хотел "Ювет" представлява уединения дом на Нейтън (Оскар Айзък), изпълнителен директор на високотехнологична компания

Проектът е дело на архитектурното студио "Йенсен и Скодвин" и става реалност след 1984-та, когато норвежката държава започва да изгражда 18 национални туристически маршрута до по-затънтени кътчета на страната, с обща дължина близо 2000 км.

Наред с подобряването на инфраструктурата, идеята била да се изградят панорамни площадки, заслони и хотелски стаи - но в стила на модернистичната архитектура.

Тъй като местността е природен резерват, властите дали разрешение да се издигнат не повече от 28 стаи, при това без да се налагат промени по терена или разрушаване на скали.

Фотогалерия: Филмови пейзажи

Целта - да се постигне нов вид устойчивост на архитектурата, съхраняваща топографията на района. Именно на това съобразяване със съществуващия пейзаж се дължи и уникалността на стаите.

Домнал Глийсън като Кейлъб в интериора на хотел "Ювет", където е заснет филмът

Източник: Bulevard.bg