"Синият флаг" е награда, която се дава на плажове и яхтени пристанища, където се полагат специални усилия при опазването на околната среда

Времето нещо се мръщи, но докато се усетим, ще стане лято и ще дойде време за ежегодното излежаване по плажовете. А е добре да знаеш, че там не те очакват опасности на пясъка или във водата.

На фона на наплива от туристи става все по-трудно да намериш чисто място по Черноморието. Оказва се обаче, че има български курорти, които предлагат достатъчно чисти и сигурни плажове и води, както и добра инфраструктура. Така поне излиза, ако се вярва на международния екологичен стандарт "Син флаг', който 11 родни плажа и едно яхтено пристанище успяха да покрия за предстоящия сезон.

Отличените тази година:

Албена

Северен плаж Бургас

Дюни

Източен плаж Поморие

"Харманите", Созопол

Слънчев бряг - север и юг

Плажът на "Слънчев ден"

Централният и източният плаж на Св. Влас

Нов плаж Свети Влас

За да получат екосертификата, плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите. Миналата година обектите у нас със "Син флаг" също бяха 12.

Програмата "Син флаг" (Blue Flag) е доброволна сертификационна процедура, управлявана от международната Фондация за екологично образование. По същество това е екологично-образователна програма, която се стреми да повиши съзнанието на хората, да ги стимулира да бъдат по-загрижени за природата, като опазват заобикалящата ги среда.

Източник: Bulevard.bg