Разговорите и дебатите за дълга продължават

Ще видим как ще мине решението и не виждам, ако тази възможност да оперираме политически ни бъде отнета, как можем да продължим, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря и за коалиционните взаимоотношения между партиите от управляващото мнозинство, информира Novini.bg.

Поводът е разцеплението между формациите във властта по отношение на ратификацията на решението на правителството за теглене на нов външен дълг до 8 млрд. евро

По тази причина днес в парламента се състояха спешни консултации с министъра на финансите Владислав Горанов, от една страна, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ - от друга. 

Разчитаме на съвестта на всеки един от депутатите да разберат същността на решението, посочи още вицепремиерът и уточни, че разговорите с партньорите ще продължат. Според нея лошото в момента е, 

че темата се политизира по "един доста евтин начин"

На обвиненията за недобра комуникация с партиите, които подкрепят властта, Бъчварова отговори, че всеки очаква общуването да бъде "в един по-скоро личен, отколкото институционален аспект". 

Струва ми се, че трябва да имаме повече доверие на правителството, на мандатоносителя, защото интересът е общ, посочи тя. 

Вицепремиерът отбеляза, че министърът на финансите вече общува по-добре с партньорите от мнозинството.

От снощи решението на парламентарната група беше да не се подкрепи това ратифициране на дълг от 16 млрд. лв., заяви в кулоарите на парламента Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт, веднага след като стана ясно, че дебатите за новия външен дълг ще продължат и утре. 

Според него едно решение на парламента, трябва да бъде обсъдено, както с депутатите, така и българското общество. Каракачанов обясни, че за подобен важен въпрос, 

нещата не могат да се решават бързо и е необходимо обществото да има яснота, за да няма спекулации и съмнения

 "Вариант, в който някой ни казва в последния момент "или", "или" няма. Затова от снощи решението на парламентарната група e че няма да подкрепим тази ратификация", категоричен беше лидерът на ВМРО. 

Според него точно затова министър Владислав Горанов "се е появил" да обяснява за ратификацията и да води разговори. 

"Няма как нещата да се случат за толкова кратко време. И обществото, и парламента, трябва да бъдат убеждавани", категоричен беше Красимир Каракачанов.

Групата на АБВ, в съответствие с политическото решение на партията и коалицията, няма да подкрепи внесения проект за ратификация на договор за ратификация на 16 млрд. лв. дълг, каза лидерът на коалиция АБВ Георги Първанов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от агенция "Фокус". 

"Основанията са в няколко насоки. Първо имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко това, буквално 

за броени часове ни беше "сервирано" едно предложение, което засяга стратегически въпроси

Ние цялата есен дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управлението на страната и нито веднъж не стана въпрос за това", обясни Първанов. 

Той уточни, че според него това не е подходящо отношение между коалиционни партньори в управлението. 

Второ имаме много възражения, които не са само наши, а и на експертите, относно начина, по който са избрани банките, които имат, своите ангажименти по изпълнение на споразумението, каза той. 

Трето, без съмнение трябва да бъде подкрепено искането за дълг, 

който да покрие и рефинансира старите дългове натрупани от много правителства от времето на Тодор Живков досега

посочи лидерът на АБВ. 

По думите му се разбра, че има много въпросителни, които са поставени на масата, на коалиционните партньори, и които очакват отговор. Това не са само въпроси свързани с дейността на финансовия министър Владислав Горанов“, каза Георги Първанов. Той каза, че това са въпроси, които засягат дейността на правителството.

"Най-същественото в тази ситуация е да се каже, че няма нов дълг, не гласуваме нов дълг и не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за 2016 година", заяви Радан Кънев от парламентарната трибуна на Народното събрание. 

България има стабилно управление, което се познава по това, че не си актуализира бюджета три пъти годишно

Това са теми за бюджета, каза Радан Кънев, цитиран от Novini.bg.

По думите му в момента финансовият министър ни предлага един добър инструмент за управление на държавния дълг. Такъв е инструмент се използва от много други страни в Европа. От тази година за напред ще го използва и България. 

Атаката беше очевидна срещу това решение. Всяка опозиция би атакувала

Ние бихме атакували и по-силно и по-грамотно от вас, каза той. По думите му пред РБ седи политически избор - дали да пожънем огромен дивидент - като започнем да наричаме емисионната програма нов дълг. 

Ще дойде време и за ново управление и благодарение на подобен инструмент опозицията ще управлява по-добре, каза Радан Кънев. Настояваме дебатът между парламентарните групи да продължи, каза Радан Кънев.

Заместник-председателят на "Български демократичен център" (БДЦ) Румен Йончев не вижда икономически аргументи за авансово поемане на нов външен дълг за следващите три години. 

Йончев постави въпроса защо три години напред трябва да е ясна дълговата рамка

при положение че това е прерогатив на Народното събрание всяка година да определя колко може да се повиши дългът. 

На въпрос дали ще подкрепят взимането на нов дълг, Румен Йончев каза: Трябва да ни добавите в графата минус. 

Той отбеляза, че в Държавния бюджет за тази година е предвидено взимането на нови 8 млрд. лв, които ще гарантират рефинансирането на падежа на дълга и на дефицита. 

Йончев обаче посочи, 

че не са чули реален икономически аргумент защо сега трябва да се вземе авансово дълг за следващите три години

Не виждам икономически аргументи преди всичко, на нас политически не ни трябват, защото не сме част от управляващото мнозинство, добави той.

Виж още: Орешарски: Заемът от 16 млрд. лв. ни вкарва в дългова спирала