Осмата книга всъщност е пиесата, поставяна това лято в Лондон с нови актьори, а в това време трите пораснали звезди на поредицата имат нови филми и се отдалечават още повече от образите, в които ги помним (видео)

Дж.К.Роулинг се беше зарекла, че няма да пише повече романи за Хари Потър - затова новината, че "Сколастик" издават "Хари Потър и прокълнатото дете", я принуди да обяснява, че не е нарушила обещанието си.

Виж още: Кой е Робърт Галбрейт?

Излиза не нов роман, а текстът на пиесата, която това лято се поставя в две части на лондонския Уест Енд. Действието се развива 19 години по-късно, като продължение на седмия роман в поредицата, чийто епилог описва вече порасналите герои и техните потомци.

Според краткото описание на сюжета Хари Потър е вече работещ мъж и баща на три деца, а синът му Албус трябва да носи бремето на неговата слава...

В края на миналата година бяха избрани и актьорите за ролите на Хари Потър, Хърмаяни и Рон Уизли. Вместо звездите от филма Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт, тримата приятели се играят от Джейми Паркър, чернокожата Нома Думецвени и Пол Торнли, а писателката приветства избора на актриса с различен цвят на кожата.

Новата книга не е и предистория, а Роулинг уточнява, че вече е написала такава - сценария на филма "Фантастични животни и къде да ги намерим" с Еди Редмейн в главната роля, където действието е пренесено близо век по-рано, в Америка.

Ема Уотсън, който играеше ролята на Хърмаяни Грейнджър, се оказа най-голямата звезда сред малчуганите, буквално пораснали пред очите ни в продължение на осем филма.

Виж още: Деца актьори, които си останаха звезди и като големи

Известността й до голяма степен се дължи на ангажиментите, които получи от модни марки като "Шанел" още в тийнейджърска възраст - но също така на филми като "Ной", "Блясък" ипредстоящия игрален римейк на "Красавицата и Звяра".

Миналата година Ема участва в две филмови драми. Трилърът Regression (Регресия) на Алехандро Аменабар я събира на екрана с Итън Хоук. През 1990 г. в щата Минесота той разследва престъпление, в което нейната героиня обвинява баща си, без да помни нищо за деянието.

Следователят обаче се натъква на още по-мащабна и ужасяваща мистерия, свързана със сатанинска секта. Друг актьор от "Хари Потър" - Дейвид Тюлис (Ремус Лупин), тук изпълнява ролята на изтъкнат психолог, който трябва да отключи спомените на младата жена.

Colonia на Флориан Галенбергер пък ни отвежда в Чили по време на военния преврат през 1973-та - и в сектата "Колония Дигнидад", основана от някогашния нацист Пол Шефер. Партнират й Даниел Брюл и Микаел Нюквист.

Бъдещият съпруг на героинята й от "Хари Потър" - Рон Уизли, се играеше от Рупърт Гринт, когото преди време гледахме в клипа на Ед Шийрън Lego House. Той проявява комедийния си талант и в своя най-нов филм - френската продукция Moonwalkers на Антоан Бардо-Жаке.

Видео: Рон Уизли след "Хари Потър"

Рон Пърлман е в ролята на агента на ЦРУ Том Кидман, който трябва да наеме нашумелия млад режисьор Стенли Кубрик ("2001-ва: Космическа одисея") да заснеме бутафорен филм за американското кацане на Луната през 1969 г. - в случай че мисията на "Аполо 11" не успее...

Най-странна - буквално - обаче е последната изява на Даниел Радклиф ("Рога", "Виктор Франкенщайн", "Жената в черно", "Записки на младия лекар"), когото помним като самия Хари Потър.

В отличения за режисура на фестивала Сънданс 2016 Swiss Army Man той влиза в ролята на труп, който Пол Дано използва подобно на швейцарско ножче с множество функции, за да оцелее на самотен остров...