Кога последно сте гледали свестен анимационен мюзикъл на голям екран? Припомнете си "Красавицата и Звяра" на "Дисни" (1991)

Това е кратък откъс с песента Something There, а иначе филмът е по кината у нас от 2 март - вече на 3D и с гласовете на Йорданка Илова (Бел), Петър Салчев (Звяра), Пламен Захов и Венцислав Динов (Гастон), Кирил Бояджиев (Лафу), Людмила Чешмеджиева (Г-жа Потс) и Сава Пиперов (Люмиер).

Единствената анимация, попадала сред петте номинирани за "Оскар" най-добри филми, е отново по кината у нас - в 3D вариант. Песните са дело на тандема, работил и по "Малката русалка". Алън Менкин пише музиката по текст на Хауърд Ашман, а през 1994-та на Бродуей е поставен и мюзикъл, който се играе с успех повече от 10 години и има над 5000 представления.

Едноименната песен (Beauty And The Beast) печели "Оскар" и се превръща в хит за Селин Дион в дует с Пийбо Брайсън - а в самия филм я изпълнява г-жа Потс, озвучавана от Анджела Лансбъри - а на български: от оперетната ни прима Людмила Чешмеджиева. Свой кавър пък е записала айдълката Джордин Спаркс.

Впрочем най-известният игрален филм по този сюжет е La Belle et la Bête - френски, каквато е и приказката, - от 1946 г., режисиран от Жан Кокто с Жан Маре в главната роля. През 2014-а предстои и нова версия - от Гийермо дел Торо, с работно заглавие Beast и звездата от "Хари Потър" Ема Уотсън като Красавицата.

Видео: "Красавицата и Звяра" в различни версии