Първата екранизация по приказката е отпреди век, а най-новата, която гледаме на Киномания 2014, е френско-германска, с Венсан Касел и Лея Сейду

На цялата прелест на филма може да се насладите довечера на Киномания 2014, когато е прожекцията в зала 1 на НДК. Режисьор на пищната нова европейска продукция е Кристоф Ганс, заснел "Братството на вълците" (2001) и Silent Hill, по едноименната видеоигра.

Няма как Венсан Касел (Звяра) да не предизвика асоциации с друг голям френски актьор в тази роля - Жан Маре във филма на Жан Кокто от 1946 г. Реставрираната му версия беше показана тази пролет на кинофестивала в Кан.

Най-известната адаптация си остава анимационният мюзикъл на "Дисни" от 1991-ва, номиниран за "Оскар" като филм на годината - но първата екранизация по народната приказка е създадена още преди век, през 1913 г.

Виж още: "Красавицата и Звяра" - игрална версия на "Дисни" анимацията

През последните нашумяха и тв сериали по този сюжет - например "Красавицата и Звяра" с Кристин Крук и Джей Райън, и "Имало едно време", където в тези роли са Емили де Равин и Робърт Карлайл.

Сериалът "Красавицата и Звяра" (2012-2016) ни пренася в съвремието, където главната героиня е следователка от нюйоркската полиция на име Катрин Чандлър (Кристин Крюк). Като малка тя и майка й са били нападнати и майка й е убита, но Катрин е спасена от мистериозен звяр - наполовина човек, наполовина вълк. Когато тя пораства и става полицай, същият ангел в кожата на звяр се завръща, за да й помага и да я пази...

Една от известните екранни интерпретации е и клипът на Мийт Лоуф към парчето му от 1993-та I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That), режисиран от не кой да е, а Майкъл Бей (поредицата "Трансформърс"). Беше голям хит, ако помните.