Майкъл Кийтън, известен в миналото с ролята на Човека прилеп, е злодеят в новия "Спайдърмен: Завръщане у дома", а на Човека паяк / Питър Паркър с високи технологии помага самият Железeн човек / Тони Старк

Том Холанд дебютира като Спайдърмен в "Първият отмъстител: Войната на героите", а този петък (07.07) по кината излиза и самостоятелният му филм като Питър Паркър - "Спайдърмен: Завръщане у дома".

Заглавието е символично - досега правата върху екранизациите за Човека паяк се държаха от "Сони пикчърс", която засне пет филма: три с Тоби Магуайър и два с Андрю Гарфийлд.

Сега студията работи съвместно с "Марвъл", като продуценти са Кевин Фийг ("Марвъл студиос") и Ейми Паскал ("Сони пикчърс"), а това дава възможност най-популярният супергерой да се завърне в поредицата, която започна преди десетилетие с "Железния човек" (2008) и вече наброява 15 заглавия.

Видео: Черната пантера - най-новият супергерой

Като ментор на тийнейджъра във филма участва най-тежката артилерия от супергероите на "Марвъл" - самият Тони Старк / Железния човек, т.е. Робърт Дауни-младши, който се появява на екран в компанията на бодигарда си Хепи Хоган (режисьора на "Железния човек" 1 и 2 Джон Фавро).

Тук Питър Паркър е едва на 15 - и все още не е дорасъл да се присъедини към Отмъстителите, където са (почти) всички останали популярни персонажи на "Марвъл". Ако иска да бъде достоен за тях, трябва да се докаже пред наставника си.

"Тони Старк проявява постоянен интерес към Питър Паркър - обяснява Робърт Дауни-джуниър. - Помага му с нов костюм (от "Старк индъстрис" - бел.ред.) и технологии, като през цялото време внимателно го следи, за да се увери, че е достоен да бъде един от Отмъстителите."

Актьорът, който е ветеран в киновселената на "Марвъл", се изказва ласкаво и за младия си колега: "Том Холанд е просто идеалният избор за тази работа. Той е ентусиазиран, интелигентен и талантлив - и във върховна физическа форма благодарение на своя танцов и акробатичен опит."

"Тук виждаме прехода на Питър от битките с Отмъстителите в предишния филм към усещането, че няма какво да прави - разказва на свой ред 20-годишният Холанд. - Тони Старк му възлага да бъде приятелски настроеният квартален Спайдърмен, което означава да сваля котките от дърветата, да помага на стари дами да пресекат от другата страна на улицата и да залавя дребни крадци, нищо особено. В този момент той започва да се интересува от високотехнологични оръжия, което го води към изучаването и овладяването на новите му способности и сили."

Този път ги режисира Джон Уотс, чието име стои зад нискобюджетни филми като Clown (2014) и Cop Car (2015). Той е и сред сценаристите, чийто брой достига половин дузина.

Лешояда / Ейдриан Туумс пък се играе от друг ветеран в комиксовите екранизации - 65-годишният Майкъл Кийтън, познат като Батман / Брус Уейн от филмите на Тим Бъртън за Човека прилеп от 1989 и 1992 г.

Виж още: Бен Афлек и всички предишни батмани (видео)

През последните години той се снима във всеки филм, станал номер 1 на "Оскарите" - като "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" и "Спотлайт". Последно го гледахме като основателя на "Макдоналдс" в "Сделка за милиони долари". 

Ролята на злодей също му отива, макар че се превръща в такъв по неволя: неговата фирма за рециклиране на отпадъци е спечелила договора за събиране на различни извънземни предмети и оръжия от развалините след вълнуващите битки на Отмъстителите...

До момента, когато не се намесва Тони Старк и в сътрудничество с властите създава отдел "Управление на щетите" и отнема целия бизнес на Туумс, принуден да се преориентира към сенчестия бизнес, за да запази препитанието си...

"Страхотното у Лешояда е същото, което според мен е готино и у Брус Уейн - той сам си прави костюма и бронята и всичко, от което се нуждае. Няма никаква получена суперсила, обикновен човек е", коментира Кийтън.

В главните женски роли, отразени и върху плаката, са Мариса Томей като подмладена версия на леля Мей и попзвездата Зендая, която е съученичка на Питър.