Вече видяхме актьора Чадуик Боузман и костюма му в "Капитан Америка: Войната на героите", а самостоятелния му филм от комиксовата вселена на "Марвъл" е в кината от този петък, 16 февруари

"Капитан Америка: Войната на героите" ни показа за първи път на екран не само новия Спайдърмен, но и Т'Чала / Черната пантера - поредният супергерой от комиксовата вселена на "Марвъл", удостоен и със самостоятелен филм.

Към сравнително неизвестния актьор в главната роля Чадуик Боузман се присъединяват още афроамерикански звезди като носителите на "Оскар" Лупита Нионго и Форест Уитакър, Данай Гурира (сериала "Живите мъртви"), ветеранката Анджела Басет, Майкъл Б. Джордан ("Крийд: Сърце на шампион") и нашумелият от неочаквания кинохит на 2017 г. "Бягай!" Даниел Калуя.

Някои от тях трябва да се появат и в другия тазгодишен "Марвъл" филм, "Отмъстителите: Война без край" - като Летиша Райт, която играе принцеса Шури, сестра на Т'Чала и технологичен лидер на Уаканда (нещо като Кю от филмите за Джеймс Бонд). Препратката към него е в последната сцена, заради която трябва да изгледате финалните надписи докрай...

Анди Съркис и Мартин Фрийман, които играха АмГъл и Билбо Бегинс в трилогията по Толкин "Хобит", са сред малцината бели актьори в екипа на "Черната пантера", след като имаха епизодични появи в предишни филми от киновселената на "Марвъл", съответно в "Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон" и "Първият отмъстител: Войната на героите". Двамата застанаха един срещу друг и в подгряващия трейлър.

Режисьорът Райън Куглър също е афроамериканец и е снимал Майкъл Б.Джордан не само в "Крийд", но и в наградения на кинофестивала Сънданс "Инцидентът на станция "Фрутвейл" (2013). Той е и съавтор на сценария, наравно с Джо Робърт Кол (сериала "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история").

Операторката Рейчъл Морисън, работила с него по дебютния му филм, неотдавна стана първата жена, номинирана за "Оскар" в категорията за операторско майсторство - с историческата драма Mudbound, чието действие се развива в Мисисипи след Втората световна война.

Виж още: Девет филма в номинациите за "Оскар 2018"

Оригиналната музика е на друг негов редовен сътрудник, шведа Лудвиг Гьорансон, а в допълнение рапърът Кендрик Ламар е подбрал цял албум с музика, вдъхновена от "Черната пантера", сред които и негови авторски парчета като All The Stars, дует с певицата Сиза.

Видео: Най-добрият музикален клип на 2017 г.

Внимание заслужават и костюмите на Рут Картър, номинирана през 90-те за други "черни" филми като "Амистад" и "Малкълм Х". На световната премиера някои от изпълнителите също бяха заложили на облекло, вдъхновено от африканските традиции...

Любопитно е, че екранизацията по комиксите се реализира едва сега, макар че още в началото на 90-те Уесли Снайпс планира да се заеме с ролята. Черната пантера обаче вдъхновява не само масовата култура - през 60-те и 70-те години в САЩ действа екстремистката Партия на черните пантери...

Заглавният герой във филма Т'Чала е престолонаследник на Уаканда, който след смъртта на баща си (убит на световен форум в "Капитан Америка: Войната на героите") поема управлението - но е предизвикан от персонажа на Майкъл Б.Джордан, амбициран да го свали от власт...

Малката африканска държава е емблематична за вселената на "Марвъл": освен че може би е митичното Елдорадо, там се намират и най-големите залежи на вибраний - безценния материал, извличан от разбил се на Земята метеорит, от който е направен щитът на Капитан Америка.

"Черната пантера" е в кината на 3D от средата на февруари, който в Северна Америка се отбелязва ежегодно като Месец на черната история (Black History Month). Зад Океана първите рецензии за филма са възторжени, у нас - не чак толкова.