Хип-хоп звездата има най-много номинации за "Грами" - 11, с албума To Pimp a Butterfly и няколко парчета

Кендрик Ламар има 11 номинации за наградите "Грами 2016" - повече от всеки друг изпълнител и автор на музика тази година. 28-годишният рапър, идващ от култовия за хип-хоп сцената квартал Комптън, щата Калифорния, е кандидат за престижното отличие в 10 от общо 83 категории, разпределени в 30 жанра.

Видео: Един рапър срещу наркотиците

Освен за албум номер 1 с To Pimp a Butterfly, Кендрик Ламар има четири номинации за хита си Alright: за най-добра песен, рап песен рап изпълнение, както и за музикален видеоклип. 

При рап парчетата той има шанс за "Грами" и като един от 18-те автори на All Day на Кание Уест, редом със сър Пол Маккартни, а при номинираните колаборации фигурира с These Walls, където участват Билал, Ана Уейз и Тъндъркат.

Неотдавна той я изпълни на живо в токшоуто на Елън Дедженъръс, която го определи като поетичен гений и позитивен пример за младите.

Видео: Фрийстайл на задната улица

Като гост-музикант той е номиниран и в други стилове: при поп изпълненията в дует/група с Bad Blood на Тейлър Суифт, което е и в списъка с най-добрите видеоклипове, а при денс парчетата - с Never Catch Me на колегата си диджей и рапър Flying Lotus.

Видео: Be Ventilated с Кендрик Ламар

Раздаването на наградите е на 15 февруари в Лос Анджелис. В колекцията на Кендрик Ламар вече има две "Грами" от тазгодишната церемония - за рап песен и рап изпълнение, с първия сингъл от To Pimp a Butterfly, "i". 

Третият му студиен албум, който оглави годишната класация на сп. "Ролинг стоун", е забележителен с широкия кръг от включени семпли: от Суфян Стивънс през Джеймс Браун до Фела Кути. Присъстват още откъс от текста на Smooth Criminal на Майкъл Джексън, както и рядко интервю на Тупак Шакур от 1994 г.

В музикално отношение To Pimp a Butterfly съчетава хип-хоп, фънк, джаз.

Виж още: Хитовете на Кендрик Ламар с Фифти сент, с Джанет Джексън, с Мигел, с АСАП Роки, с Lonely Island, с Еминем, с Алиша Кийс