Доналд Тръмп се надява Бил Гейтс "да затвори интернет", но Ерик Шмит от "Гугъл" има по-конструктивни идеи. Хилари Клинтън също настоява за намесата на технологичния бранш, но засега битката на виртуалния фронт изглежда загубена...

Наред със скандалното настояване САЩ да затворят границите си за мюсюлмани, кандидатът за президент Доналд Тръмп предложи нов начин за борба с вербуването на нови и нови привърженици за Ислямска държава.

На митинга в щата Южна Каролина в началото на седмицата милиардерът заяви: "Губим много хора заради интернета. Трябва да направим нещо. Трябва да отидем при Бил Гейтс и редица други хора, които реално имат представа какво се случва. Трябва да разговаряме с тях и вероятно, в определени области, да затворим по някакъв начин интернета."

Колкото и нелепа да изглежда идеята му - или поне начинът, по който си я представя, - в нея има нещо рационално, защото по същото време подобни размисли изложи и председателят на "Гугъл" Ерик Шмит.

В своето есе за "Ню Йорк таймс" той е категоричен, че технологичните гиганти трябва да разработят начини за осуетяване на терористичната дейност - например 

филтър, който разпознава "речта на омразата" и я ограничава

Според него това автоматично отстраняване на съдържанието, публикувано от екстремисти, би довело до "намаляване на напрежението в социалните медии" и "премахване на видеозаписите, преди те да се разпространят".

Виж още: Девет правила за имейлите от шефа на "Гугъл"

Публикацията му съвпадна с призива на друг кандидат за Белия дом - Хилари Клинтън, която за пореден път призова Силиконовата долина да окаже помощ в борбата с тероризма, като попречи на т.нар. Ислямска държава да разгръща дейността си.

Редакционната статия на Шмит цели да успокои духовете и да демонстрира готовност за съдействие от фирмите в технологичния бранш след накърнилите авторитета на службите разкрития на Едуард Сноудън и "Уикилийкс", отбелязва Би Би Си.

Както се случва с всеки голям напредък в технологиите, по-широкият достъп до интернет води със себе си и някои сериозни предизвикателства, например заплахи за свободата на словото, угризения относно наблюдението на комуникационните канали и страхове от терористична дейност онлайн, пише шефът на "Гугъл" и напомня, че винаги се намира някой, който използва постиженията на човечеството, за да причинява зло: 

"Откакто съществува огънят, има и умишлени палежи"

Според него цензурата и намесата в личния живот на хората не е решение за съществуващия проблем. Той предлага усилията да се насочат срещу присъствието на терористични групи като Ислямска държава в социалните мрежи, като същевременно се подпомагат посланията, които се противопоставят на тероризма.

Виж още: "Анонимните" атакуват и Ислямска държава

"Без водещата роля на правителствата, гражданите и технологичните фирми, интернет може да се превърна в оръжие за по-нататъшно разединение на зле изградени общества, до предоставянето на власт в ръцете на неправилните хора, до даването на трибуна на гласове, които отправят грешните послания", заявява председателят на интернет гиганта. 

Трябва да потърсите средства, които да лишат джихадистите от виртуална територия така, както ние ги лишаваме от фактическа територия, допълва Хилари Клинтън. Тя напомня, че екстремистите също използват уебсайтове, социалните медии, стаи за чат и други платформи, където

възхваляват обезглавяването на пленници, набират кадри и призовават за нови нападения

По думите й трябва да се търси съдействието на хостинг фирмите, които да отрежат достъпа на такива потребители.

Виж още: Следенето в интернет - основен фокус в борбата на МВР с тероризма

"Ню Йорк таймс" обаче отбелязва, че ислямистите реагират с подигравка на подобни закани, а опитите да бъде отрязан достъпът им до социалните мрежи засега са безплодни. След като двойка терористи, симпатизиращи на ИД, убиха 14 души в Сан Бернардино и раниха 21, в "Туитър" се появи тържествуващ коментар: "Калифорния, вече пристигнахме с нашите воини. Време е да изберете смъртта си - от нож или от бомба".

Този текст е поместен в 335-ия профил на групировка, симпатизираща на ИД, чиито акаунти периодично биват изтривани. След премахването на 99-ия се появи @IslamicState100, който отбелязваше "юбилея" със снимки на торти, свещи за рожден ден и фойерверки.

Технологиите, ползвани за борба с детската порнография в интернет,

могат да бъдат прилагани и в битката с тероризма, убедени са експерти. Преговори между US правителството и IT компаниите за съвместни действия се водели от година насам, но се активизирали след стрелбата в Сан Бернардино.

Виж още:  Великобритания иска да следи социалните мрежи, за да се бори с тероризма

Невинаги обаче службите смятали закриването на профили и свалянето на съдържание за удачно - в много от случаите било за предпочитане онлайн дейността на терористите да продължи, за да могат да бъдат държани под око. Нерядко самите агенти създавали фалшиви публикации, за да привличат потенциални закононарушители.

"Работим агресивно, за да сме сигурни, че сред потребителите на сайта няма терористи или терористични групи. Освен това премахваме всяко съдържание, което възхвалява или подкрепя тероризма", обяснява пред "Ню Йорк таймс" Моника Бикърт, която отговаря за глобалната продуктова политика във "Фейсбук".

Факт е обаче, че Ташфин Малик е декларирала симпатиите си към Ислямска държава именно в социалната мрежа, и то минути преди да застреля всички тези хора в Сан Бернардино заедно със съпруга си. Никой потребител не е докладвал за нейния постинг, както разчитат от "Фейсбук", а профилът е разконспириран като неин по имейл адреса.

Видео: Медиите нахлуха в дома на терористите от Сан Бернардино

Източник: Би Би Си; "Ню Йорк таймс"