Правителствената стратегия определя фокуса в борбата на България с радикализацията на тероризма

Следенето на терористи в интернет попада във фокуса на ДАНС, МВР и разузнаванията, като част от правителствената стратегия за борба с радикализацията на тероризма, към която е прикачен план със задачи за отделните служби, пише в. "Сега".

Кого засяга всъщност следенето в интернет?

Въпреки че още след атаката в редакцията на "Шарли Ебдо" през януари се разбра, че радикалните елементи ползват криптирани връзки, до които подслушващите нямат достъп, МВР смята интернет пространството като приоритетно за службите. 

Съвсем наскоро стана ясно, че най-модерният начин за общуване между джихадистите за съставяне на планове за нападения е чрез последните модели на игралните конзоли X-Box и PlayStation, като ислямистите правели свой собствен игрален канал и комуникирали през чата вътре в него.

От плана на МВР става ясно, че трябва да се създаде работна група за законодателни промени, чрез които да се спрат изказвания и послания в интернет и в медиите, чрез които се подбужда към омраза. Записано е, че трябва да се разработи методика, с която да се установят сайтове за "екстремистка пропаганда и открити призиви за насилствени действия". 

Като друга мярка се посочва, че службите трябва да повишат възможностите си да идентифицират и пресичат "възможностите за комуникация чрез интернет на лица, подозирани в съпричастност към терористична дейност". Предвижда се да се изградят системи за уведомяване на военната полиция и НСО при евентуален терористичен акт. 

За водеща институция при голяма част от мерките е определена ДАНС с нейния контратерористичен център, който бе създаден от предишното правителство. В графата със законовите промени обаче водещо е МВР, като е предвидено то да търси съдействие от интернет доставчиците. МВР и сега има възможност за пряк достъп до трафичните данни, така че цялото мероприятие може да се окачестви като отчитане на дейност и търсене на повод за ограничаване на граждани и медии. 

Рисковете за България

Основните рискове от тероризъм у нас идват от "Ислямска държава" и "Ал Кайда", се посочва в стратегията. "Наличието на голям брой чуждестранни бойци от европейски държави в състава на различни екстремистки и терористични формирования в конфликтните зони увеличава риска и заплахата срещу България.

Завръщащите се в страните на произход джихадисти, силно радикализирани и с богат боен опит, генерират сериозни рискове и заплахи за сигурността не само на съответните държави, но и за региона като цяло, включително за България", пише в документа. 

"Участието на страната ни в антитерористичната коалиция и българските контингенти по света също увеличава риска от нападение. Като сериозен риск са посочени хилядите имигранти, които преминават през страната. "Не може да се изключи вероятността завръщащите се у нас след обучение лица да се ангажират в пропаганда на радикални идеи и опити за реализацията им в страната", се отбелязва в стратегията. 

Виж още: Малко над 1000 бежанци са останали в България

Само преди ден стана ясно, че близо 27 хил. нелегално влезли в страната мигранти са избягали от бежанските центрове тази година и очевидно са заминали на Запад, без ДАНС и МВР да противодействат на това. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък призна, че полицията не покрива плътно границата и в резултат стотици чужденци биват залавяни чак във вътрешността на страната. По този въпрос обаче в антитерористичната стратегия няма нито дума. 

Въпреки че стратегията на МВР сочи като потенциално гнездо на екстремизъм чуждите религиозни училища в България, които се намират в ромски гета, засега там няма извънредни мерки за сигурност. 

В ромската махала на Пазарджик, където миналата година ДАНС арестува 13 души за проповядване на радикален ислям, не са изпращани допълнителни сили, обясниха от МВР. В квартала имало полицейски участък с криминална и охранителна полиция и засега не били постъпвали сигнали за нередности там. Акциите на ДАНС през последните 7 години оставиха впечатление, че тези гета са средище на ислямисти.

Източник: в. "Сега"