Среднощно заседание на СГС освободи двамата депутати под гаранция

Волен Сидеров и Десислав Чуколов бяха пуснати под гаранция от 6000 лв., след като вчера бяха арестувани за 72 часа по обвинение в хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров и за принуда.

В полунощ Сидеров и Чуколов бяха конвоирани от следствения арест до сградата на Съдебната палата заради жалбите, които защитниците им внесоха в съда срещу прокурорското постановление за арест. 

На среднощно заседание Софийският градски съд с председател Веселина Ставрева, продължило два часа, се стигна до решение, че арестът на двамата за 72 часа е незаконосъобразен, защото няма данни, че биха извършили ново престъпление или биха се укрили.

Съдът постанови още, че има данни Сидеров и Чуколов да са извършили хулиганство, но няма достатъчно данни, според които Волен Сидеров е извършил принуда, така че това обвинение срещу него отпадна. Също така двамата нямат право да напускат страната.

Прокуратурата поиска постоянен арест за двамата с мотива, че има достатъчно данни, че Сидеров и Чуколов са извършили престъпленията, в които са обвинени. Според прокуратурата двамата "демонстрират чувство на безнаказаност, неудържими са, имат трайни престъпни навици, използват служебното си положение".

Едва 12 часа по-рано Сидеров и Чуколов бяха задържани в столичното следствие по повдигнатите обвинения в хулиганство. 
 

Източник: "Дарик", OFFnews