Бежанците масово бягат от България, като от януари до края на септември избягалите са 17 481 души

Повече от 1000 души са напуснали центровете на Държавната агенция за бежанците само в седмицата преди атентатите в Париж, показва статистиката на МВР. От 25 септември досега общият брой на заминалите нелегално към Западна Европа е 6702-ма души. От януари до края на септември избягалите са 17 481 души, пише в. "Сега". 

Бежанците в България

По данни на МВР от началото на годината е задържало на западната граница 9315 души, на границата с Турция - 9536 души, а във вътрешността на страната - 10 369 души. Те обаче явно са успели отново да избягат - по последна информация в центровете на агенцията за бежанците има само 1366 души. 

Обясненията за изчезването на чужденците са две - или през браздата минават канали, за които МВР си затваря очите, или Гранична полиция се проваля в охраната, пише изданието. 

От началото на годината към 1 ноември броят на влезлите в страната чужденци е 28 038, като само за месец броят им се е увеличил с около 7000 души, сочи статистиката. 

На въпрос как са влезли тези 28 хил. души, вътрешният министър Румяна Бъчварова вчера отговори: "Ние нямаме плътно полицейско присъствие. Имаме 30 км ограда и охраняваме границата с 900 полицаи, 500 от които командировани." Тя не даде обяснение за ситуацията в граничните райони със Сърбия и Румъния. 

Акции на МВР

Арестите на дирекция "Миграция" на МВР са претъпкани и в тях има 4% повече хора, отколкото позволява капацитетът им, стана ясно вчера. В момента там са затворени 980 души. По закон задържаните се разпитват и проучват от ДАНС и ако не са съмнителни и подадат молба за бежански статут, в рамките на 15 дни биват прехвърлени в бежански център. Там режимът е свободен. 

626 от арестантите бяха задържани през последната седмица. Само в събота и неделя при акция в цялата страна бяха арестувани 320 нелегални чужденци. Вчера още 15 души бяха спипани до пазарджишкото село Калугерово. МВР не е установило сред заловените заподозрени в тероризъм, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. 

Сред тях обаче има такива, които отговарят на определени параметри на издигнатия рисков профил, каза той пред БНР, като само часове преди това в телевизионно интервю той твърдеше, че е установено, че няма подозрителни сред задържаните. 

1200 служители на МВР са ангажирани с извънредните мерки за сигурност, обясни Костов. 

"Риск съществува, но той е в контекста на потенциалния терористичен риск, който съществува във всички страни на Европейския съюз, в контекста на последните събития в Париж. Действителна заплаха обаче няма регистрирана както от МВР, така и от другите правоприлагащи и правоохранителни структури. Не е констатирана заплаха и от някоя от партньорските служби", каза той.

Виж още: Министър Митов: Без повече бежанци

Мерки за сигурност в столицата

Оперативният щаб на МВР и общината в столицата обявиха нови мерки за сигурност: Районът на бул. "Мария Луиза" и Женският пазар в столицата - местата, където се събират най-много бежанци - вече ще се охраняват от екип на жандармерията, допълнителен патрул на Общинска полиция и 5 патрула на СДВР, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. 

Вече са започнали проверки на общинските училища, детски градини, подлези и публични места, пазени от частни охранителни фирми. Под засилен контрол са и всички публични места, където се събират много хора. Шофьорите в градския транспорт са инструктирани да следят за подозрителни пътници и багажи. Гражданите трябва да бъдат бдителни за съмнителни хора и предмети. 

Посетителите на концерти и мероприятия като детската Евровизия, особено в "Арена Армеец", трябва да се подготвят за сериозни проверки, които ще забавят значително влизането на публиката, съобщи оперативният щаб в столицата. Същите мерки са в сила и във всички големи градове в страната. 

Източник: в. "Сега"