До 2030 г. климатичните промени ще са вдигнали броя на бедните хора по света със 100 млн. души

Следващите шест месеца да очакваме засилване на кризите в невралгичните точки по света от Бурунди до Афганистан. За това предупреждават група от експерти на ООН, натоварени с прогнозиране на следващите глобални бедствия.

Бунтове и безредици

В необичайно откровената си оценка анализаторите говорят за политическите проблеми в Либия и вероятността тя да се разпадне, за вероятен нов преврат в Бурунди, за ислямистките бунтовници, които ще получат територия в Афганистан и Мали, за напрежението в Украйна и намесата на Русия в Сирия.

Данните от доклада показват, че броят на хората, които се нуждаят от хуманитарна помощ в световен мащаб, ще достигнат около 1,9 млн. души. Допълнително с това още повече хора ще имат нужда от помощ за справяне с природни бедствия, особено последиците от феномена Ел Ниньо.

Прогнозите са, че Ел Ниньо ще принуди поне 500 хил. души в региона на Африканския рог да потърсят международна хуманитарна помощ, а други 4,1 млн. души ще са изложени на риск в Южните тихоокеански острови, наред с няколко милиона души в Южна Африка.

Виж още: Глобалното затопляне може значително да увеличи бедността

До 2030 г. бедните ще се увеличат със 100 млн. души заради глобалното затопляне

Допълнително с това наскоро излезе доклад на Световната банка, засягащ климатичните промени и това как те ще повлияят на света. 

Според доклада без адекватна политика, която да предпази бедните от климатичните аномалии и покачването на нивото на световния океан, повишаването на температурата в световен мащаб може да увеличи броя на бедните хора със 100 млн. души към 2030 г.

"Климатичните промени и сега нанасят вреди заради намаляването на добивите в земеделието, наводненията, които унищожават домове. Освен това глобалното затопляне увеличава заплахата от болести като малария", обясни Джон Рум, директор в Световната банка по климатичните промени.

Докладът на Световната банка посочва, че ако не се вземат мерки, загубите в селскостопанския сектор могат да се увеличат с 5% през 2030 г. и 30% към 2080 г.

Виж още: След 300 години Лондон, Ню Йорк и Венеция ще са изцяло под водата

Време ни е да се адаптираме

Освен това глобалното затопляне увеличава риска от разпространения на болести като малария, диария, недохранване и води до по-ниска производителност на труда. Повишаването на температурите с 2-3 градуса по Целзий може да увеличи броя на хората, изложени на риск от малария, с 5% - или 150 млн. души. Освен това климатичните промени могат да увеличат цените на хранителните продукти с 12% през 2030 г. в Африка, където 60% от разходите на най-бедните домакинства са свързани именно с прехраната.

Докладът предупреждава, че в периода от 2015 г. до 2030 г. политиките за овладяване на глобалното затопляне няма да имат съществен ефект. Ето защо от ключово значение е усилията да се насочат към мерки за адаптиране към промените. 

По-добрите социални системи и здравно осигуряване за всички граждани, внедряването на подобрения като защита при наводнения, системи за ранно предупреждение и създаване на по-устойчиви земеделски култури могат да предотвратят или да значително да компенсират негативните ефекти от измененията в климата върху бедните през следващите 15 години.

След 2030 г. възможността на света да се адаптира към неизбежните промени в климата ще бъде ограничена, предупреждава докладът, който излиза в навечерието на конференцията за климата в Париж (от 30 ноември до 11 декември), където трябва да бъдат съгласувани мерки за ограничаване на глобалното затопляне.

Източник: GreenTech, TechTimes