Глобалното затопляне може да доведе до повишаване на нивото на Световния океан

След 300 години има опасност да не можем да посетим някои от най-известните градове в света като Лондон, Ню Йорк и Венеция. 

След три века е много вероятно те и още други градове като Шанхай, Хонконг, Бомбай, Рио де Жанейро, Неапол, Пиза, Равена и други да бъдат погълнати изцяло от водата. И причината за това ще бъде глобалното затопляне, пише Sicence Alert.

Градове под вода

Теорията е вследствие на проучване на неправителствената организация Climate Central с представителства в Принстън и Ню Йорк, която обединява учени и журналисти, специализирани в областта на климатичните промени.

Катастрофите ще бъдат предизвикани от емитиране на газове, който причиняват така наречения парников ефект в земната атмосфера. 

Според проучването само до края на века температурите ще се повишат с около 4 градуса по Целзий, което ще доведе до разтопяване на ледове и всеобщо повишаване на нивото на световния океан с между 4,3 и 9,9 метра.

Конкретно за Италия се прогнозира, че през следващите 1-2 века от катастрофални потъвания ще бъдат засегнати 4,7 млн. души, което представлява 8 процента от населението на страната. Изцяло ще потънат Венеция и Пиза, както и половината от Неапол и част от Равена, ако спешно не се вземат мерки за спиране на глобалното затопляне.

Виж още: Глобалното затопляне може значително да увеличи бедността

Необратим ефект

По мнението на специалисти от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) процесът на глобално затопляне е необратим. 

Единственият изход, според тях, е спешно провеждане на световна климатична политика, чрез която би могло да се намали до 2 градуса по Целзий прогнозираното повишаване на температурата на въздуха, което ще ограничи мащабите на катастрофално потъване на градове. 

Това ще наложи до края на века да бъдат евакуирани от застрашените метрополии 130 милиона души, от които 2,9 милиона жители на Италия.

Източник: climatecentral.org, sciencealert.com