Външният министър настоява страната ни да не приема повече бежанци по квоти и паралелно с това да се започнат действия по връщането на икономическите мигранти

България няма да приема повече бежанци, дори Европейският съюз да иска това от нея. Това заяви външният министър Даниел Митов пред "Клуб Z".

Той отхвърли възможността да се обсъждат квоти за пренасочването им като абсурдно на фона на последните събития, като според него Европа трябва приоритетно да се заеме с охраната на външните си граници и връщане на мигрантите без право на международна закрила.

Държавите, които са за такъв тип мерки, вече са мнозинство, смея да твърдя, каза Митов след съвет на външните министри на ЕС, който се състоя днес в Брюксел. 

"Решението на проблема трябва да се търси в корена му и сухопътна въоръжена операция срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак изглежда неизбежна, но за нея трябва широка международна коалиция с участие на страни от региона и консенсус за целите ѝ", казва още първият ни дипломат.

"Вие знаете, че българската държава до голяма степен е осигурила адекватната охрана на външната граница на ЕС, но други държави трудно се справят с това предизвикателство. Не можем да ги обвиняваме, защото те имат съвсем друг тип граница. Но в същия момент на тези държави трябва да се помага", добави той.

"Аз казах ясно: Ние трябва да дадем отговор на ЕС какъв е капацитетът на Европа. Европа не може да приема безкрайно много хора. И социалните системи, и образователните системи няма да издържат на един подобен натиск. Европа трябва да демотивира миграционните потоци към своята територия", заявява Митов.

Виж още: Над 120 жертви при серията терористични атаки в Париж

По негови думи квотите за преместване на мигранти с право на международна закрила от едни страни на ЕС в други вече не работят.

"Ясно е, че имаше етап, в който това се обсъди. България отдавна вече е заявила, че дори и да им такава квотна система, ние отдавна сме приели достатъчен брой бежанци и съпоставено с нашия брутен вътрешен продукт и именно съпоставено на глава от населението, ние сме поели нашия ангажимент. Други държави членки на ЕС имат много още какво да направят по тази тема", заяви министърът.

"Но да обсъждаме квоти вече е абсурдно! Това не е начинът, по който да се справим с проблема или да подхождаме към него. Това са палиативни, временни мерки, с които се преразпределя тежестта и отговорността, но в същия момент ние трябва да обръщаме внимание на защитата на външните си граници и на корена на проблема, а това е именно конфликтът в Сирия", бе категоричен той.

Виж още: Започва разселването на бежанците по квоти

Той изтъкна, че следващ приоритет трябва да са връщанията на икономически мигранти.

"Защото какво се получава: Ако кандидатстваш и получиш статут на бежанец, оставаш, ако не го получиш, пак оставаш", коментира той.

"Повече от година се нанасят въздушни удари, без "Ислямска държава" да е унищожена. В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как "Ислямска държава" да бъде изкоренена без подобен вид намеса. Въпросът  е откъде идва тя и как точно се организира. Защото всички са наясно, че тук трябва много по-широка коалиция, която да включва и държавите от региона, която да създава консенсус, който после да не създава усещането на нова западна намеса, създала хаос и практически не решила нищо, но довела да нови разделения", коментира още той.

Министърът подчертава, че никой на днешния Съвет по външни работи не е обсъждал военна операция, но в хода на дебатите няколко пъти е било споменато, че политическото решение е това, което Европа трябва да търси, но че, когато става дума за "Ислямска държава", там без категорична военна намеса, нищо няма да се получи и че тук става дума за държавите от региона, на чиято територия се води войната.

Виж още: Даниел Митов: Няма да воюваме с никого

Митов беше уверен, че същите въпроси ще се обсъждат и в НАТО, но че съюзниците не "могат да захвърлят надеждата за политическо решение много бързо". Той се позова на неочаквания доскоро дипломатически успех Саудитска Арабия, Иран и Турция да седнат на една маса на преговори за Сирия във Виена.

"Не можем да твърдим, че в един момент няма да се стигне до консенсус и за съвместна военна операция, а може да се намери и друга форма", каза той.

Източник: "Клуб Z"