България следи ситуацията с мобилизацията на представители на българското малцинство в Украйна, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи

Още на 29 януари, по инициатива на България, на Съвет "Външни работи" на ЕС, влезе текст, който обърна внимание на Украйна да се спазва принципа на пропорционалност при мобилизация на украински граждани от националните малцинства, информира Novini.bg

"Там, освен българско, има полско, румънско и унгарско малцинство

Всички държави в синхрон сме реагирали, когато е трябвало, и продължаваме да следим ситуацията", каза Митов. 

В България ще дойде Антон Киссе, председател на едно от дружествата на българите в Украйна, както и външният министър Павло Климкин. Надявам се скоро да съобщим и датата на визитите, каза Митов. 

Министърът посочи, че се обмисля и негово посещение в районите с българско население в Украйна. МВнР е инструктирало дипломатическите и консулски служби в Киев и в Одеса 

да издават визи за нашите сънародници при облекчен режим

"Към момента няма наплив за визи от българи в Украйна. Българските дипломатически служби са във връзка с всички дружества на българите в Украйна и сме наясно кога става въпрос за хора, идващи от регион с военни действия, както и кои от какъв произход са", допълни той. 

Трябва ясно да кажем на нашите сънародници там, че такава опция съществува, каза Митов като допълни, че днес Министерският съвет е назначил и нов генерален консул в Одеса. 

България подготвя хуманитарна помощ за Украйна заедно с организациите на Червения кръст на Украйна и на Русия. 

Предизвикателство е как тази помощ да стигне до хората в зоната на конфликта

каза Митов. 

Възлагаме големи надежди на днешните мирни преговори в Минск и се надяваме поне да бъде договорено прекратяване на огъня, за може да се стигне до политическо и мирно разрешаване на конфликта, каза министърът. 

"Искам ясно и категорично да кажа, че истериите около позициите на България трябва да престанат - 

България няма да воюва с никого, никой няма намерение да воюва с нас", каза Митов. 

"Център на НАТО с 40 души не заплашва никого. Планирани учения с техника, която ще дойде и ще си отиде, не заплашва никого и не са насочени към никого", заяви Митов. 

Капацитетът на българските въоръжени сили трябва да се подобри, тъй като освен конфликт в Украйна имаме и конфликт в Близкия изток, каза още външният министър. 

"България е член на НАТО и освен ангажименти, има и ползи

Не бива да забравяме, че в НАТО са 28 държави, оформящи повече от 50% от брутния вътрешен продукт на света - тази сила стои зад България и гарантира стабилност", каза Даниел Митов.