България трябва да приеме 852 чужденци, но това едва ли ще стане в близките дни

От днес започва на разпределението на бежанци по квоти между страните в Европейския съюз. Първите, обхванати от схемата, са 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция.  

Разселвания и разквартироване

Засега не е ясно колко мигранти ще бъдат разселени в рамките на първата стъпка в прилагането на квотите. Говорителят на ЕК Маргаритис Скинас разясни, че включените в нея мигранти са регистрирани и отговарят на условията за получаването на закрила в ЕС. Схемите не предвиждат разселването на незаконно проникналите в ЕС.

Квотната програма предвижда общо да бъдат разселени около 120 хил. бежанци. В първия етап Италия ще напуснат близо 15 хил. души, а Гърция - над 50 хил.. 

По тази схема България ще приеме 852 чужденци, но това едва ли ще стане в близките дни. 

Швеция се съгласи да приеме 821 бежанци, пристигнали от средата на август в Италия, и 548 бежанци, пристигнали в Гърция, в рамките на програмата по разселване на 40 000 бежанци в страни от ЕС. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци. 

Виж още: С ятаган, опрян в шията

ЕС в подкрепа на най-засегнатите от миграцията държави

Междувременно ЕС се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на бремето от мигрантската криза, предаде Франс прес, цитирана от БНР. 

Това стана на конференция, посветена на мигрантската криза в Люксембург, в която взеха участие страните от Западните Балкани, както и Турция, Ливан и Йордания.

В заключителната декларация ЕС обещава по-голяма финансова помощ, но и иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организирания трафик на хора.

По данни на ООН от началото на годината по този маршрут в Европа са пристигнали 428 хиляди души.

Източник: БНЕ, БНТ