Доклад за качеството на инфраструктурата класира страната ни на 99-о място по качество на пътищата

Пътищата в България се оказва, че са на много по-лошо ниво в глобален мащаб, отколкото сме мислели. Доклад на Световния икономически форум за конкурентоспособността за качеството на инфраструктурата показва, че сме на 99-о място от общо 140 изследвани страни.

Оказва се, че състоянието на магистралите и шосетата у нас е по-лошо, отколкото в страни като Камбоджа (94-то на място), Танзания (92-ро) и Ботсвана (71-во), пише в. "Сега". 

Точно преди България, на 98-о място, се нарежда Зимбабве, а след нас на 100-тна позиция е Бурунди. Изостават още страни като Аржентина и Босна и Херцеговина. 

За сметка на това обаче в страни от бившия соцлагер като Хърватия (19), Естония (48), Унгария (58) и Армения (72), положението с инфраструктурата е далеч по-добро. Не можем да се сравняваме дори с Албания, която вече е на 52-ро място в тази класация.

Виж още: Авто-метафора на българския живот

Според доклада най-добро е състоянието на пътищата в Обединените арабски емирства, следвани от Холандия. 

В Топ 10 с най-качествените шосета са още Швейцария, Португалия, Сингапур, Япония, Хонконг, Франция, Австрия и Тайван. Напред в класацията също така са Дания и Германия.

Източник: в. "Сега"