В какво вярвате вие?

Вярвай, в каквото искаш! Едва ли има по-подходящо мото за времето, в което живеем. Вярвай, в каквото искаш! Религиозно, фактологически, пропагандно... Вярата ни отдавна загуби този чисто божествен вид, който имаше в миналото. 

Религията си замина

Религията, като такава, отдавна е загубила своето място и своето значение в живота на хората. Ако попитате днес някой обикновен гражданин, дали е християнин, масовият отговор ще е "да", освен ако не се числи към някоя друга религия или не е решил да бъде атеистично настроен към света. Но най-масовият отговор ще е "да, християнин съм".

Ако обаче запитате дали е чел Библията, ако попитате нещо в конкретика по религиозните учения, писанията и канона, много малко ще успеят да ви отговорят точно. Ще се стигне до отговора, "Ами аз вярвам в Бог, ама по мой си начин". Знакът, че религията губи малко по малко ролята си. И хората вярват всеки по своя си начин. 

Но вярата не е въпрос само на религия. За нуждите на този текст трябва да се научим да възприемаме религията като това, което всъщност представлява тя - източник на информация, източник на една глобална истина. 

"Новият бог" - новините

В този смисъл в края на Средновековието и началото на новото време западащото влияние на църквата и религията оставят свободно място за нови истини извън бог. С появата на печатната машина, пресата и постепенното развитие на медиите, информацията е тази, която е основният държател на Истината. 

Медиите стават рупори на новата "религия" - новините. Щом е казано по новините, значи е вярно. Щом го пише във вестника, значи е така. И никой не може да се противопостави на истината. Затова е и толкова важно за всеки тоталитарен режим да овладее медиите и да ги подчини на своята истина и тълкувание на фактите. 

Колкото повече обаче се развива информационния поток, толкова по-трудно е да се удържа той. Интернет даде свободата на всеки да пише. Така източниците на информация се умножиха и вече всеки има шанса да влияе. Всеки може да каже своята истина и въобще не е нужно тя да е... истина.

Виж още: Проучване: В интернет се държи все по-малко на достоверността

Когато Истината умря

Всичко това води до "смъртта на новия бог". Информационният поток може да удави човек в информация, която обаче е толкова разнопосочна, противоречаща си и объркваща, че накрая човек трябва да си състави собствени филтри за достоверност, за да може да определи кое е истина. 

И така всеки един от нас вярва вече на различни неща, а истината се превръща в строго лично понятие, като вече не само гледната точка върху фактите, а и дори самите факти се поставят под въпрос. 

Манипулацията, пропагандата и лъжливите информации, целящи да насочат общественото мнение в една или друга посока, постигнаха своето - хората изгубиха вяра в истината, оставяйки се изцяло на пропагандата.

Но истината в медиите не допуска да си замине сама. Дори онзи стожер на истината, науката, се провали и изгуби масовото доверие, с което се ползваше. И думите, които убиха вярата в нея, са три - "Британски учени откриха". Разбира се, учените може да не са британски, но типичните медийни представяния на псевдонаука, разгарът на "научните открития", които медиите бълват всеки ден, уби вярата в самата наука.

Полезен или вреден е маргаринът, убива ли аспартамът, какво е ГМО и действително ли ще доведе до мутации у човека, трябва ли да пием мляко? Никой вече не може да ви даде еднозначен отговор. Всичко е въпрос на защитаване на интереси, лобизъм и пропаганда. 

И всеки вярва, в каквото си ще...

Или на проста вяра в дадена позиция. Универсалната истина вече умря и едва ли скоро ще се възроди пак. Освен ако няма някой тотален победител, който да унищожи всички останали истини и да наложи върху тях своята собствена. Но това едва ли е най-добрият възможен развой.

Дотогава всеки от нас ще вярва, в каквото поиска.