Докато ФБР разследва стрелбата с 14 жертви като терористичен акт, вратите на апартамента, където живеели ликвидираните извършители, бяха широко отворени пред телевизионните екипи

Невиждано, безпрецедентно... Така вече се определя медийното отразяване на трагедията в Сан Бернардино, щата Калифорния, където мъж и жена застреляха 14 души и раниха над 20.

Ден след 355-ия такъв инцидент в САЩ за тази година от ФБР оповестиха, че го разглеждат като терористичен акт. Междувременно хазяинът на двойката отвори вратата на апартамента им пред екипи от Си Ен Ен, Си Ен Би Си и други телевизии, които нахлуха в апартамента на 28-годишният Саид Фарук и половинката му Ташфин Малик, на 27. Камерите показаха в каква обстановка са живеели, както и различни предмети от интериора: издание на Корана, детски играчки, снимки, документи за самоличност.

Разследващите се опитаха да омаловажат медийната инвазия, като обясниха, че са приключили с огледа и са върнали ключовете от жилището на неговия собственик. Юристи обаче заклеймиха действията на репортерите като престъпно нехайство.

Виж още: Инфотейнмънт по български

Шокът за медийната общност зад Океана по-скоро дойде от това, че колегите им са "осквернили" местопрестъпление на такъв ранен етап от разследването, както и че са показвали пред камерите семейни вещи и лични данни на трети лица, за които няма доказателства, че са свързани с масовото убийство - като шофьорска книжка, принадлежаща на майката на Фарук.

Кадрите бяха излъчени в деня, когато US властите потвърдиха, че Малик е декларирала във "Фейсбук" своята преданост към Ислямска държава.

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

В официално становище от Си Ен Ен се оправдаха, че са били допуснати вътре от собственика на сградата, като са взели редакционно решение да не показват кадри в близък план на снимки, документи за самоличност и друго чувствително или разпознаваемо съдържание.

MSNBC изразиха съжаление, че не са направили предварителна редакция на кадрите, излъчени в техния ефир. Твърди се, че хазяинът не е имал разрешение от ФБР за "медийната обиколка", за която бил получил 1000 долара.

Репортер от мястото на събитието имаха и Ей Би Си нюз.