Режисьорът на предстоящия филм за Супермен срещу Човека прилеп Зак Снайдър повдигна завесата и успокои феновете

Новината, че следващият Батман ще се играе от Бен Афлек, предизвика буря от недоволство сред почитателите на комиксовия супергерой, но сега вече мнозина са убедени, че двукратният носител на "Оскар" прави всичко по силите си да не ги разочарова.

На първия му кадър от снимачната площадка той е застанал до новия Батмобил, а режисьорът Зак Снайдър уточнява, че е направил снимката с цифров фотоапарат за черно-бели снимки Leica M Monochrom.

Предшественикът на Афлек в тази роля - Крисчън Бейл, играл в трилогията на Кристофър Нолан, се смята за най-успешния Батман досега. 

Виж още: Жокера от Колорадо не спря устрема на Батман

Първият, изпълнил тази роля на големия екран, е оплешивяващият днес Майкъл Кийтън - в "Батман" (1990) на Тим Бъртън и продължението му "Батман се завръща" (1992). Днес повече му приляга ролята на злодей, като в новия "Робокоп".

След това в Бат-костюма влизат някои от най-актуалните за времето си холивудски звезди като Вал Килмър и Джордж Клуни.

След пиковия период в кариерата си Килмър се занемари, натежа и ни е все по-трудно да повярваме в някогашния му статут на секссимвол, затвърден с филми като "Уилоу", "Дорс", "Тумстоун", "Жега", "Светецът". Коронната му роля напоследък е на театралната сцена, в авторски моноспектакъл за писателя хуморист Марк Твен, където изглежда неузнаваем.

В "Батман завинаги" (1995) режисьорът Джоел Шумахер ангажира за негови екранни партньори - и противници - Томи Лий Джоунс, Джим Кери, Никол Кидман. Той обаче не се завръща в ролята, тъй като смята, че супергероят остава на заден план, а се дава превес на злодеите.

За разлика от него Клуни все още е в отлична форма - дори с посребрени коси. Актьорът, който тогава се налага като звезда със сериала "Спешно отделение", трябва обаче да се потруди доста, за да излъска имиджа си, пострадал от провала "Батман и Робин" (1994).

Днес филмът, режисиран отново от Шумахер, се смята за най-голямото падение в екранния живот на Батман, а фенове коментират, че го възприемат по-скоро като комедия.

Виж още: Батман е гей?

Най-много страдат кариерите на младите спътници на Батман, в които се превъплъщават Крис О'Донъл и Алиша Силвърстоун. Злодеите тук - Арнолд Шварценегер (с 25-милионен хонорар) и Ума Търман - са не по-малко карикатурни. Всъщност именно това бил и замисълът.

Кристофър Нолан възражда поредицата с "Батман: В началото" (2005), където проследява миналото на Брус Уейн и превръщането му в Човека прилеп. Подобен е сюжетът и на предстоящия тв сериал "Готъм", по Ен Би Си наесен.

Виж още: Gotham с първи трейлър

Освен Крисчън Бейл в главната роля, в трилогията за Батман взеха участие Майкъл Кейн като иконома Алфред, Гари Олдман в ролята на следовател Джим Гордън, Морган Фрийман, а сред звездите на първия филм бяха също Кейти Холмс и Лиъм Нийсън.

Трилогията приключи през 2012-а с "Черният рицар: Възраждане", който бе предшестван от "Черният рицар", донесъл посмъртен "Оскар" на Хийт Леджър за превъплъщението му в Жокера.

Следващият филм е планиран за 2016 г., но междувременно тази пролет се навършват 75 години от дебюта на Батман в комиксите на "Ди Си". Юбилеят се чества през цялата година, вкл. с нови анимации в YouTube, а 23 юли е обявен за световния Ден на Батман.

Неотдавна бе отбелязана и 75-годишнината на Супермен, но Батман си остава най-екранизираният комиксов супергерой, чиито филми са донесли най-много приходи в касите.