Световноизвестният мюзикъл на сър Андрю Лойд Уебър, игран и у нас, се екранизира от режисьора на "Клетниците" Том Хупър. В ролите са певци като Тейлър Суифт, Дженифър Хъдсън и Джейсън Деруло, актьори и балетисти

Мюзикълът "Котките" е дело на композитора сър Андрю Лойд Уебър и е сценична адаптация по "Популярна книга за котките от Стария опосум" (1939) от британския поет и нобелов лауреат Т.С.Елиът.

Поставен е на Бродуей през 1982-ра, само година след премиерата му в театралния квартал на Лондон - "Уест Енд", където остава в афиша в продължение на 21 години. Оттогава до днес "Котките" е игран на 19 езика пред повече от 81 млн. зрители в над 50 страни по света, сред които Китай, Южна Корея, Германия, Бахрейн, Испания - а през май 2017 продукцията гостува и у нас, в зала 1 на НДК.

Постановката е печелила най-значимите театрални отличия, сред които седем от американските награди "Тони" и британския им еквивалент "Лорънс Оливие". Сега спектакълът се пренася и на големия екран под режисурата на Том Хупър.

Неотдавна той направи киноверсия на друг хитов мюзикъл - "Клетниците" (2012), носител е на "Оскар" за филм на годината с "Речта на краля" (2010), а предишната му лента "Момичето от Дания" (2015) получи четири номинации за Академичните награди.

Филмът "Котките", по кината преди Коледа, е участието на цяло съзвездие певци и актьори, които, противно на очакванията, не озвучават компютърно-генерирани персонажи, а пеят и танцуват сами. Гримът и костюмите им, в съчетание с най-модерната технология за дигитална козина, обаче оставиха у феновете противоречиви чувства...

В актьорския състав се открояват попзвездата (и в случая копродуцент) Тейлър Суифт, носителката на "Оскар" Дженифър Хъдсън, която изпълнява арията на Гризабела Memories, певецът Джейсън Деруло, тв водещият Джеймс Кордън, нашумелият от мюзикъла "Хамилтън" и "Мери Попинз се завръща" Лин-Мануел Миранда, Идрис Елба в ролята на Макавити, Рей Уинстоун, ветераните сър Иън Маккелън и лейди Джуди Денч, комедиантката Ребъл Уилсън.

В главната роля обаче дебютира истинска балерина - Франческа Хейуърд от Кралската трупа "Ковънт Гардън" в Лондон; още няколко балетисти влизат в поддържащи роли. Сценарият е на самия Хупър в съавторство с Лий Хол, който стои зад скорошния биографичен филм за Елтън Джон "Рокетмен".

Хореограф пък е Анди Бланкенбюлер, работил по сценичната версия на филма "Мажоретки" и възстановил през 2016 г. някогашната бродуейската постановка на "Котките".

Това няма да е първата екранизация на хитовия мюзикъл - през 1997 г. под надзора на самия Андрю Лойд Уебър е заснето и издадено на видео едно от лондонските представления.

Гастролът на "Котките" в София, организиран от продуцентската компания АРТ БГ, беше сред основните акценти в програмата на пролетния фестивал "Салон на изкуствата" и честването на 35-годишнината от създаването на НДК. 

Тогава пристигнаха 78 актьори от оригиналния състав, като голяма част от 100-членния екип на постановката дойдоха от Великобритания, а декорите и костюмите бяха докарани със седем камиона.