Стивън Хилънбърг, аниматор и морски биолог, чийто детски сериал за подводния свят на Бикини Ботъм върви от 1999 г., почина на 57 от амиотрофична латерална склероза (АЛС)

Морски биолог по образование, в края на 80-те години Стивън Хилънбърг (1961-2018) рисува комикс с подводни обитатели, за да му помагат в преподавателската работа в Института по океанология на Ориндж каунти, щата Калифорния. Записва се да учи експериментална анимация и това слага начало на новата му кариера, в хода на която създава някои от най-разпознаваемите рисувани персонажи в историята.

Виж още: "Хрупкавият рак" от "СпонджБоб Квадратни гащи" - вече и на живо

Той е пухкав, жълт и порест и прави най-вкусните ракбургери. Сюнгерчето Боб, домашния му любимец - охлюва Гари, морската звезда Патрик, който е негов първи приятел, съседът и колега Сепия, катеричката учен Санди, шефа на закусвалнята "Хрупкавия рак" г-н Рак, конкурента му от "Вонящата кофа" Планктон и с подводни жители на подводния град Бикини Ботъм се появяват на малкия екран през 1999 г., когато тръгва сериалът "СпонджБоб Квадратни гащи". 

Проектът на MTV и техния специализиран детски канал Никелодеон, които стоят и зад сериала за Дора Изследователката, се превръща в една от най-популярните телевизионни поредици за най-малките, с над 50 млн. последователи във "Фейсбук".

На Бродуей беше поставен и едноименният мюзикъл, който след премиерата си беше номиниран за 12 награди "Тони" - и беше отличен в категорията за сценография.

Видео: "СпонджБоб Квадратни гащи" като мюзикъл

Стивън Хилънбърг режисира лично и двата пълнометражни анимации за СпонджБоб. Първият, със специалната поява на Дейвид Хаселхоф, излезе през 2004-та, а продължението "Гъба на сухо", с участието на Антонио Бандерас, вървя по кината през 2015 г. Към 2020 г. по кината се чака и трети филм с работно заглавие It's a Wonderful Sponge.

Аниматорът си отиде на 57-годишна възраст, след като през март м.г. обяви, че е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна още като "болестта на Лу Гериг". Новината за кончината му дойде скоро след началото на 12-ия сезон от сериала, с който епизодите ще надхвърлят 250...

Дори ако не сте гледали някой от епизодите на сериала, сте виждали някой от стотиците сувенири с образа на жълтата гъба. Благодарение на тях от финансова гледна точка Спондж Боб Квадратни гащи е най-успешният проект на MTV Networks, като за по-малко от две десетилетия поредицата е генерирала над 13 млрд. долара приходи.

Любопитното е, че в началото Боб се е казвал Спондж Бой (момчето Спондж), а сериалът е щял да носи името SpongeBoy Ahoy!, припомнят българските издатели на книжките за СпонджБоб Квадратни гащи.