След като излизането му на екран бе отложено, филмът по поредицата детско-юношески фентъзи романи от Оуън Колфър, режисиран от Кенет Брана, беше пуснат в стрийминг платформата "Дисни плюс"

"Тайната на Артемис Фоул" трябваше да излезе по кината още миналото лято, после премиерата му беше отложена за края на май, но заради пандемията от новия коронавирус така и не се състоя на голям екран, а в стрийминг платформата "Дисни плюс", където филмът се появи на 12 юни.

12-годишният заглавен персонаж се играе от дебютанта Фердия Шоу. Описван като антипод на Хари Потър, престъпният гений Артемис Фоул е герой на осем фентъзи романа от ирландския писател Оуън Колфър и предизвиква интерес към екранизиране още след дебютния "Тайната на Артемис Фоул" (2001).

Виж още: 20 любопитни факта за Хари Потър

Режисьор на едноименния филм е Кенет Брана, заснел за "Дисни" игралната версия на "Пепеляшка", а адаптираният сценарий, написан с почит към Ирландия, нейната природа и фолклорно наследство, е дело на драматурга Конър Макферсън.

На български са преведени още "Артемис Фоул: Арктическият инцидент" и "Артемис Фоул: Кодът на вечността", а първата книга наскоро беше преиздадена.

Сюжетът:

Артемис Фоул II, наследник на дълъг род престъпни умове, се оказва замесен в коварна игра на нерви с могъща, скрита дълбоко под земята раса феи, която вероятно стои зад изчезването на баща му.

Той отвлича капитан Бодлива Зеленика (Лара Макдонъл) - фея от разузнавателния отдел към полицията на Нисшите елементи в подземния град Убежище, за да получи откуп под формата на злато, с което да финансира търсенето на своя родител Артемис Фоул I (Колин Фарел).

Това обаче не са феите от приказките. Командирът на Гноморазузнаването началник Кореноплод (Джуди Денч) няма да се спре пред нищо, за да осуети плановете на младия Артемис...

В актьорския състав се откроява още изрусеният британец от нигерийски произход Нонсо Анози ("Играта на Ендър", "Пепеляшка", Ксаро Ксоан Даксос в сериала "Игра на тронове") като телохранителя на семейство Фоул на име Домовой Бътлър.

Тамара Смарт (сериала The Worst Witch) играе неговата племенница Джулиет, комикът Джош Гад ("Красавицата и Звяра", Олаф в анимацията "Замръзналото кралство") влиза в ролята на "джуджето" Сламчо Челюстокопач, а Никеш Пател е кентавърът Вихрогон.

Джуди Денч, която на 85 наскоро стана най-възрастната жена на корица в сп. "Вог", озвучаваше подгряващия трейлър, но уви, след "Котките" (2019) това е поредният филм с нейно участие, получил крайно негативни отзиви.

Като основна драматургична слабост критиците открояват решението престъпният гений Артемис, когото авторът на книгите вижда едва ли не като невръстна версия на злодей от филмите за Джеймс Бонд, да бъде представен по-скоро като положителен герой, а приказните създания да имат само поддържаща роля.

Самият Кенет Брана обяснява, че се повлиял от по-нататъшната еволюция на Фоул-младши, чиято история тук му напомняла за Майкъл Корлеоне в "Кръстникът". Исках да открия човечността в персонажа, преди да го изпратя на пътешествие в обратната посока - и накрая да е готов да премине към тъмната страна, казва режисьорът.