Седмата актьорска номинация за "Оскар" на Джуди Денч (лауреатка за "Влюбеният Шекспир") е донесена от тази биографична драма, която е сред филмите онлайн в Kidamom.com

Гледай "Филомена" онлайн в Kidamom.com

"Филомена" на режисьора Стивън Фриърс ("Опасни връзки", "Кралицата", "Момичета от класа"), за който Джуди Денч получи седмата си актьорска номинация за "Оскар", стъпва върху разследването и книгата от кореспондента на Би Би Си Мартин Сиксмит The Lost Child of Philomena Lee (2009). Те проследяват усилията на заглавната героиня да открие своя извънбрачен син, даден за отглеждане в САЩ.

Забременяла като тийнейджърка в Ирландия през 1952 г., заради католическите нрави там Филомена Лий е изпратена в манастир, за да се отнасят към нея като "паднала жена". Бебето й е още пеленаче, когато монахините го изпращат за осиновяване отвъд Океана, а младата майка е принудена да подпише договор, който й забранява да търси информация за местонахождението на детето.

Години по-късно тя вече има ново семейство в Англия, изградила е живота си наново и има дъщеря. Срещата й с уморен от света журналист от Би Би Си, който е толкова циничен, колкото тя е доверчива, обаче я кара да поеме с него към Америка, за да разкрият необикновената съдба на нейния изгубен син...

Виж още: Шест неостаряващи дами на 80

Биографичната драма от 2013 г. има награди от кинофестивала във Венеция и "БАФТА" за сценария, написан от Джеф Поуп и изпълнителя на главната мъжка роля Стив Куган. Тандемът има и номинация за "Оскар" в категорията "адаптиран сценарий", като "Филомена" е кандидат за още три от статуетките: за актриса в главна роля, филм на годината и музика.