Документалният филм на Джанфранко Роси взе "Златен лъв" от 70-ото издание на кинофестивала; българският "Отчуждение" получи две награди

"Отчуждение" спечели две отличия от 70-ия кинофестивал във Венеция, който приключи в събота вечерта. Филмът на Милко Лазаров бе отличен със специалния приз "Европа синемас лейбъл" и награда за най-добър режисьор, присъждана от Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион.

След повече от 20 години отсъствие това бе първата БГ премиера на най-стария световен кинофестивал. Лентата беше сред 12-те заглавия, избрани за специалната програма "Венециански дни" в Седмицата на кинорежисьорите.

Ованес Торосян в кадър от българския филм

"Отчуждение" се състезаваше и за наградата "Лъв на бъдещето", връчвана на дебютен филм, с която бе удостоена копродукцията на Италия, Германия и Танзания White Shadow (Бяла сянка), с изпълнителен продуцент Райън Гослинг.

Чрез историята на момче на име Атлас режисьорът Ноаз Деше разказва за убийствата на страдащи от албинизъм в източноафриканските държави - заради суеверието, че телесните части от такива хора притежават магически сили. На черния пазар сърце на албинос струва 50 000 долара, защото се смята, че носи късмет и добро здраве...

Основното жури на фестивала, оглавявано от режисьора Бернардо Бертолучи, присъди голямата награда "Златен лъв" на италианския документален филм Sacro GRA - истории от Околовръстното шосе на Рим, т.нар. Grande Raccordo Anulare, дълго близо 70 км.

Идеята принадлежи на Николо Басети, ландшафтен архитект, който се ръководел в проучването си от есе на свой колега. В текста Околовръстното било описвано като "огромна змия, която не спира да се движи, родена от икономическия бум и експлозията на автомобилите" - "съвременна версия на Великата китайска стена около Вечния град, пометена от приливите за преобразяване на урбанистичната среда".

Режисьор е Джанфранко Роси, който черпел вдъхновение по време на снимките и от книгата на Итало Калвино "Невидимите градове".

Две награди - "Сребърен лъв" за режисурата на Александър Авранас и "Купа Волпи" за Темис Пану като най-добър актьор - получи гръцкият филм Miss Violence.

Най-добрата актриса е ветеранката Елена Кота във Via Castellana Bandiera (Улица в Палермо), режисьорски дебют на Ема Данте, която екранизира собствената си книга.

"Филомена" на реж. Стивън Фриърс, с Джуди Денч, бе отличен за сценария, написан от изпълнителя на главната мъжка роля Стив Куган и Джеф Поуп по книгата от Мартин Сиксмит The Lost Child of Philomena Lee.

Тайванският режисьор Цай Минлян е лауреатът на другата Голяма награда със своя нов филм Jiaoyou (Улични кучета), копродукция с Франция, а специалният приз на журито е за германския Die Frau des Polizisten, реж. Филип Грьонинг.

Наградата на името на Марчело Мастрояни се връчва на млади актьори и актриси, а тази година неин носител стана 16-годишният Тай Шеридан ("Дървото на живота") в американската драма "Джо" на Дейвид Гордън Грийн, където му партнира Никълъс Кейдж