Какви са принципите на ръчната диета

Диетите. Човек и добре да живее, рано или късно стига дотам, че да се замисли за намаляване на храната (или пък не - и продължава с придобиването на фигура в стил "Депутат и шеф на твърде много медии в България"). Въпросът обаче колко да я намалиш?

Много диети са изтощителни, а от тях няма особен ефкт. Понякога дори по-лошо, диетите са с има йо-йо ефект - след отслабване си връщаме килограмите, та и 1-2 отгоре.

Има обаче и по-лесен начин, за който ни споделят колежките от Nie-Jenite.bg - да хапваме каквото искаме, но да ограничим количеството. Тук има два основни метода. Диетата на шотландската писателка Мюриъл Спарк е да намалите точно наполовина всичко, което ядете.

Вторият метод буквално е в вашите ръце - нарича се ръчна диета и се състои в това да пресмятаме количеството белтъчини, мазнини, въглехидрати, които поемаме, "на ръка".

Ето какво ни казва ръката ни за това колко трябва да ядем:

1. Когато съберете шепите на двете си ръце заедно - това е оптималното количеството листни зеленчуци (марули, зеле), което да поемете на един път. По отношение на плодовете и зеленчуците препоръките са за пет такива порции дневно.

2 Свитият юмрук представлява оптималното количество въглехидрати (хляб, картофи, паста, ориз), което да поемем за деня. 

FML-Food Portions-18.jpg

3. Дланта, без пръстите е индикатор за количество месо, което да ядем. Видът на месото е без значение. 

FML-Food Portions-26.jpg

4. Шепата на едната ръка е равна на порция плодове или зеленчуци като броколи, моркови и т.н. Измерена по този начин една порция се равнява приблизително на 80 гр., а както вече споменахме, препоръчителната доза е 5 такива порции на ден.

FML-Food Portions-15.jpg

Виж още: Най-добрата диета за цял живот

5. Горната фаланга на палеца е колкото количеството мазнини за ден (масло, зехтин, слънчогледово масло, майонеза и т.н.).

FML-Food Portions-23.jpg

6. Долепени палец и показалец указват количеството сирене за деня.

Виж още: Как да познаете, че диетата ви е небалансирана

7. Дланта без пръстите показва колко мазна риба като сьомга или шаран може да ядете. За бялата риба можете да се отпуснете - дланта+пръстите.

FML-Food Portions-17.jpg

Ето и колко шоколад може да хапвате, без да повлияете негативно на обиколката си:

FML-Food Portions-47.jpg

Ползата от "ръчната диета" е, че измервателния уред винаги е с вас.

Източник: Nie-jenite.bg