Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки, а сред известните българи с коронавирус вече е и Григор Димитров, заради когото беше отменен тенис турнирът "Адрия тур"

След няколко дни (макар и не последователни) с по над 100 заразени с новия коронавирус, българските власти върнаха задължителните маски на закрито до края на месеца. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. 

През последната седмица маските и техните алтернативи (кърпи, шалове, шлемове) бяха необходими само в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения.

В новата заповед на здравния министър се уточнява, че всички спортни мероприятия могат да се провеждат пред публика при запълняемост до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрителите най-малко през една седалка при спазване на 1,5 м дистанция. Същите условия важат за футболните мачове, където допустимият брой зрители е до 1000 души на сектор.

Правилото за 50% заетост на местата е в сила и за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения; културни и развлекателни прояви на закрито и открито; дискотеки и нощни заведения; сватби, балове и други масови събирания.

Очаква се и решение за извънредната епидемична обстановка, която трябваше да приключи в края на месеца, но най-вероятно ще бъде удължена.

На работна среща в Министерския съвет в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала, а за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента са спазването на физическа дистанция, дисциплината и стриктната дезинфекция

В заседанието при министър-председателя участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, членовете на Националния оперативен щаб доц Ангел Кунчев и д-р Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и шефовете на две големи болници: Костадин Ангелов от "Александровска" и Иван Костов от "Майчин дом".

Започва и масов контрол за спазването на противоепидемичните мерки, които бяха разхлабени поетапно след края на извънредното положение. В градския транспорт на столицата се удвояват екипите на Общинска полиция, които миналата седмица са проверили над 700 превозни средства, като са съставени 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола.

Личното ми мнение е, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането й по-масово и безкомпромисно, коментира във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Заради ръста на заразените няма как да бъде възстановена продажбата на билети за градския транспорт от самите водачи. Засега билети ще се продават и от контрольорите, а по-нататък - и в още 200 пункта на Спортния тотализатор и Български пощи.

В петък, 19 юни, в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях девет в интензивно отделение; днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23, съобщи Фандъкова в понеделник и призова:

"Моля Ви, пазете себе си и Вашите близки. Опасността от заразяване не е отминала. С повече дисциплина можем да се справим!"

За понеделника у нас бяха отчетени рекордните осем смъртни случая и броят на починалите стана 207. От 2776 проби, изследвани за денонощието, положителни за новия коронавирус са 79. Разпределението по области според настоящия адрес:

Благоевград, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Перник, Пловдив, Търговище - по 1;
Варна, Разград - по 2;
Пазарджик - 3; 
Бургас - 4; 
Стара Загора, Ямбол - по 5;
Сливен - 6;
София-област - 13;
София-град - 32.

Според Националната информационна система медиците с COVID-19 са вече 364, шестима от тях - диагностицирани през последното денонощие трима лекари и три медицински сестри от три лечебни заведения в София-град, изолирани в домашни условия за 14 дни.

На фона на световната статистика, според която заразените са близо 9 млн., а жертвите почти 500 хил. души, у нас потвърдените случаи на COVID-19 към момента са общо 3984, от тях 1606 - активни.

Излекуваните са 2171, като 97 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа. В болница са 341 пациенти, като 11 от тях се лекуват в интензивни отделения или клиники.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) регистрира най-голям ръст на заразени от новия коронавирус за денонощие - 183 хил. души. Най-много са случаите в Бразилия, САЩ и Индия, но високото равнище на потвърдени случаи в глобален мащаб се обяснява с увеличаване броя на изследваните.

"Можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България и тя изисква мерки, за да бъде прекратена. Степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове. Последния месец мерките са почти изоставени и затова отчитаме по-голям брой регистрирани с COVID-19", коментира пред БНР епидемиологът д-р Петър Марков, който преподава в Лондонското училище по тропическа медицина. 

Според него мерките трябва да са резултат от следене отблизо на важните епидемични данни и ако се наложи, да бъдат въведени допълнителни изисквания. По думите му:

"Пълно изоставяне на мерките не е препоръчително. Виждаме навсякъде, където мерките се смекчат, че ситуацията се влошава... Носенето на маски в закрити пространства е важен начин за контролиране на инфекцията, а и лесен начин. Дали би било достатъчно - това може да се разбере при следене на епидемията."

Съветът му е маските да се комбинират и с други мерки, например да се ограничи събирането на много хора на едно място. Избягвайте струпването на хора, спазвайте дистанция, носете маска, мийте ръцете си често, ползвайте гел за дезинфекция, препоръча той и предупреди:

"Няма данни, че силата на вируса е отслабнала. Вирусите не функционират по този начин... Вирусът циркулира и това, че временно сме имали по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, но в България те бяха изоставени... През следващите дни очаквам увеличаване на смъртните случаи."