132 са установените случаи само за 18 юни, когато от COVID-19 са починали шестима души. Ако сега започнем да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот, коментира обаче премиерът Бойко Борисов

Нов печален рекорд в българската статистика за COVID-19 - 132 са положителните проби за изминалото денонощие от общо 2104 изследвани. Четирима от тях са медици, с които броят на заразените служители от системата на здравеопазването достигна 333.

У нас към момента са установени общо 3674 случая на коронавирусна инфекция, като 1543 от тях са активни. 289 са пациентите с COVID-19, настанени за болнично лечение, като 13 от тях са в интензивните структури. Излекуваните са вече 1941, от тях 61 - през последното денонощие.

Увеличението на заразените е значително спрямо предишния ден, когато имаше 89 новоустановени, и с 20 повече спрямо вторник, 16 юни - деня с досегашния рекорден брой заразени (112). Междувременно починалите станаха 190 след шест нови смъртни случая:

- мъж на 55 г. с пневмония и сърдечно заболяване,
- жена на 74 г. със сърдечно заболяване,
- мъж на 70 г. със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване,
- жена на 89 г. със сърдечно заболяване, хронично белодробно заболяване и онкологично заболяване,
- жена на 80 г. със злокачествено заболяване, 
- мъж на 71 г. с остра респираторна инфекция, за когото няма информация за други съпътстващи заболявания.

Разпределението по области според настоящия адрес на новозаразените е: 

Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Разград, Стара Загора, Шумен, Ямбол - по 1;
Кърджали - 2;
Благоевград - 4;
Плевен, Смолян - 5;
Видин - 7;
Пловдив - 8;
Сливен - 9;
Кюстендил - 11;
Пазарджик - 17;
София-област - 26;
София-град - 30.

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че разпространението на вируса засега е клъстерно, като даде пример с Кюстендил, където завърнали се от работа в чужбина двама братя са станали причина да се заразят 34 жители на 12-хилядния ромски кв. "Изток". Седмина от тях са в болница, четирима - в много тежко състояние, а целият квартал е поставен под пълна карантина до края на месеца.

Причината за възникването на тези клъстери са наши, български граждани, които се прибират от чужбина, за да изкарат лятото тук, поясни той. По думите му летният сезон ще даде възможност на болниците да съхранят капацитет и да се подготвят за евентуална втора вълна на разпространението на болестта.

По-рано през седмицата огнище на заразата беше установено и в шуменската община Каолиново, с 26 случая, сред които осем работници от фирма "Каолин" и деца. 

Болестта не се разпространява дифузно, което дава основание постепенно мерките да бъдат разхлабвани, поясни Ананиев. В най-новата му заповед се отменя 14-дневната карантина за пристигащите от Белгия, както и за краткосрочно командированите служители от държавната администрация. От 18 юни отпадна и двуседмичната карантина за идващите от Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана.

Здравният министър е изпратил писма до болниците, в които е дал указания, че не трябва да се искат PCR тестове на постъпващите в лечебните заведения - освен в случаите, когато има явна симптоматика, но и тогава изследването се заплаща от НЗОК.

Според оповестената от него статистика в момента заетостта на интензивните болнични легла е 18%, на леглата за респираторни заболявания - 36%, а при нужда Министерството на здравеопазването има готовност да удвои капацитета.

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи, напомни от своя страна премиерът Бойко Борисов на брифинга в Министерския съвет. Когато съм вземал крайните решения, винаги съм се водел от това, че вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени - технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати, заяви още той.

Ваксини и лекарства за коронавирус няма, напомни министър-председателят и допълни: "Милиарди са заделени от страна на ЕС за производство на над 400 млн. ваксини... за всеки гражданин на ЕС, който желае да бъде ваксиниран, за всеки. 

Борисов призова още всички да спазват препоръките, наречени "трите Д": дистанция, дезинфекция и дисциплина:

"Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали "Корона, чао", както казват някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата не считам, че по-никакъв начин не трябва да се паникьосваме от това, че са се вдигнали бройките на заразените, защото многократно повече се е увеличил броят на оздравелите, на хората с антитела, по-леко минава вирусът, имаме цялата подготовка: облекла, маски, лекарства, за хората на първа линия", изтъкна премиерът и посочи, че "над 20 млн. повече заплащаме на медицинския персонал".

Не бих призовал към по-строги мерки, точно обратното - по-дисциплинирани мерки - сервитьорът с маска, дистанцията в заведенията, където има повече събирания на хора, ако може да не се провеждат или да се направят по-разширено, добави премиерът.

Борисов коментира и казаното от министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия, който заяви, че румънци и българи са виновни за огнище на Covid-19 в германската провинция:

"Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха..."

На въпрос ще се затягат ли мерките заради повишения брой на установени случаи на Covid-19, премиерът отговори така: "Напротив, считам, че ако сега започнем да затягаме, това ще внесе паника, това ще внесе много по-голям риск за целия ни стопански живот.

Всичките шест човека, които са починали, са с тежки съпътстващи заболявания - и дихателни, и сърдечни. Да, може би са щели да живеят малко по-дълго или определен период, само Господ знае на кой колко се полага да живее, но във всички случаи това са много тежко болни хора.

При наличието на доктори и професори в тази сфера не ми отива, но за да ви отговоря на въпроса, тъй като аз съм питал същия въпрос от сутринта поне десетина доктори и всички казват: вирусът е омаломощен, не е толкова мощен колкото февруари-март, по-добре сега да има повече заболели и прекарали, оздравели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври-ноември. И няма други инфекции. Защото септември-октомври-ноември, знаете, като започнат и другите грипове да идват, ще се бъркат симптомите."

В световен мащаб заразените са вече над 8 млн. души.

Източник: Министерство на здравеопазването, БНР