Маските остават задължителни в обществения транспорт, аптеки и лечебни заведения, а до края на месеца не се разрешават групови празненства на закрито (сватби, балове, кръщенета) в присъствието на повече от 10 души

Маските остават задължителни от понеделник, 15 юни, само в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения, постанови здравният министър Кирил Ананиев. Освен защитни маска за еднократна или многократна употреба, са допустими и други лични предпазни средства, покриващи носа и устата: кърпа, шал, шлем и др.

На всички други закрити обществени места, както и на открито, поставянето на маска е силно препоръчително, ако не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция. Запазват се и мерките за дезинфекция.

Дискотеките, нощните клубове и пиано баровете трябваше да останат затворени до 30 юни, но лично премиерът Бойко Борисов се разпореди те да заработят още този понеделник, като спазват въведените в страната противоепидемични мерки. 

Според Българската асоциация на заведенията (БАЗ) оставането на ограниченията за техния бранш, който бил най-засегнатия от кризата, се дължало на техническа грешка, коригирана с бързата намеса на министър-председателя. 

Все още, поне до края на юни, докогато бе удължена извънредната епидемична обстановка, не се позволява присъствието на повече от 10 души на групови празненства на закрито (сватби, балове, кръщенета и др.).

С новата серия заповеди на министъра на здравеопазването се разрешава и провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при 1,5 м дистанция.

Същото условие за 50% заетост на местата се отнася и за прояви като конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за културно-развлекателните мероприятия: театри, концерти, сценични събития, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство, занимални, организирани от юридически и физически лица и др.

От понеделник 14-дневната карантина вкъщи или на друго място за настаняване остава за всички, които влизат у нас от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия и Португалия, както и от всички трети страни - с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Директорите на регионалните здравни инспекции имат грижата да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на онези, които са пристигнали от Република Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 2 до 14 юни.

По-рано през деня, на извънредно правителствено заседание, премиерът Бойко Борисов увери, че кабинетът повече няма да налага блокади заради коронавируса. Той призова за продължаване мерките по спазване на социална дистанция и честа дезинфекция, като упрекна хората, които имат симптоми, но не отиват на лекар.

"Казах, след като с министъра на здравеопазването и колегите от Щаба я разисквахме тази тема - повече няма да затваряме. Силата на вируса в момента не е така мощна, каквато беше по времето на февруари, март, в началото", обясни министър-председателят.

В средата на седмицата заразените с новия коронавирус у нас надхвърлиха 3000, като в събота броят им нарасна с рекордните 105 души (от 2642 взети проби).

С новите 75 (от 1975 изследвани) заразените стават общо 3266, от които 1371 активни, 1723 излекувани и 172-ма починали.

Разпределението в отделните области на страната по настоящ адрес на новоустановените е:
Пловдив, Ямбол, Разград, Монтана - 1;
Габрово, Хасково, Смолян - 2;
Видин, Стара Загора - 3;
Кюстендил - 5;
София-област - 7;
Шумен - 10;
Сливен - 11; 
Плевен - 12;
София-град - 14.

247 са настанените в болница, а от тях 16 се лекуват в интензивни отделения и клиники. 318 са медиците с потвърден COVID-19 според Националната информационна система. 

От началото на годината в глобален мащаб има над 7,6 млн. случая на COVID-19, от които близо 426 хил. починали. Само за един ден, 12 юни, по света се регистрират 144 572 новозаразени, а жертвите са 4735.

Най-много новозаразени за денонощие отчитат Бразилия (25 982), САЩ (25 639), Индия (11 458), Русия (8987) и Чили (6754).

Бразилия и САЩ са водещи и по смъртност в един ден, съответно 909 и 849, следвани от Мексико (504), Индия (386) и Чили (222)

Източник: Министерство на здравеопазването