Задължителни PCR тестове за COVID-19 искат от 15 юли на ГКПП "Кулата", откъдето е единственият вход към Гърция за БГ туристи; Австрия наложи 14-дневна карантина, ако нямате отрицателна проба за коронавирус

Дни след като въведе масово тестване за COVID-19 на ГКПП "Кулата", Гърция промени изискванията и от 15 юли иска от всички влизащи в страната да представят отрицателен PCR тест, направен в лицензирана лаборатория не по-рано от 72 часа преди пътуването.

Решението е взето заради изострянето на епидемичната обстановка в други балкански държави. Първите рестрикции бяха въведени заради няколко туристи на остров Тасос, дали положителни проби за новия коронавирус.

Тестовете им са били направени при преминаване на границата при Кулата-Промахон, откъдето от 6 юли е единственият вход за българските туристи към южната ни съседка. Четирима от тях, сръбски граждани, бяха настанени в карантинен хотел, а другите, вероятно българи, са получили разрешение да се върнат в родината си. Всички бяха млади хора без симптоми, уточни БНР.

Впоследствие положителни проби бяха установени при още туристи.

Първоначално стремежът на гръцките власти бе на ГКПП "Кулата-Промахон" ежедневно да бъдат извършвани максимален брой тестове - 3000, като на изследваните се даваха указания да се самоизолират за 48 часа на адреса, посочен от тях във формуляра, докато излязат резултатите.

Положителните за COVID-19 трябваше да се върнат в България или да прекарат 14-дневна карантина в южната ни съседка. Впоследствие обаче от гръцкото посолство у нас оповестиха, че във връзка с предстоящите промени на правилата задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ  QR код, няма да бъде наличен до 14 юли.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли, когато в 6 ч. сутринта влиза в сила изискването за негативен PCR тест.

Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (личната карта) на пътника. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни или здравни лаборатории, както и в акредитирани (не непременно конкретно за COVID-19) частни лаборатории.

Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани, я фалшифицирането на документа се наказва от гръцкото законодателство, предупреждават властите в южната ни съседка.

За улеснение на българските граждани МВнР публикува списък с лицензираните лаборатории у нас за извършване на тестове за коронавирус:

В Сърбия, където от началото на пандемията има общо 17 728 случая и 370 жертви, само за събота, 11 юли, бяха отчетени 386 новозаразени и 18 починали. Тази седмица в страната имаше бурни протести срещу повторното въвеждане на ограничителни мерки, въпреки че президентът Александър Вучич даде заден ход на намеренията си за въвеждането на полицейски час заради ръста на COVID-19.

Полицията в Белград използва сълзотворен газ, за да разпръсне недоволните, демонстранти опитваха да нахлуят в сградата на парламента, а група младежи хвърляха бутилки, камъни и запалителни средства. 

Ранени след сблъсъците бяха и полицаи, и протестиращи, сред които опозиционни лидери. Митинги и вандалски прояви имаше в други големи сръбски градове, като според местните медии случващото се в столицата е приличало на "истинска война".

Междувременно опасенията на СДС, че ни очакват рестрикции навън, се сбъднаха и другаде: Австрия ни нареди сред държавите, заедно с Румъния и Молдова, чиито граждани подлежат на 14-дневна карантина, ако не представят отрицателен PCR тест. Същите правила вече важат за пристигащите от Швеция, Великобритания и Португалия.

При неспазване на разпорежданията се налагат високи глоби - до 1450 евро, информира БНР. Виена не препоръчва и пътувания на своите жители до нашата страна. Като "притеснително" описа австрийският външен министър Александър Шаленберг развитието на пандемията в нашата страна. 

Източник: БНР, Coronavirus.bg