Със заповед на здравния министър дискотеки и пианобарове могат да отворят отново, ако поддържат гъстота не по-голяма от един посетител на кв. м

Повторното затваряне на нощните заведения издържа само три дни въпреки увеличения брой случаи на новия коронавирус през последната седмица.

От понеделник, 13 юли, отново се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пианобарове, нощни барове и клубове. Този път обаче изискването за запълняемост е не повече от един човек на квадратен метър. Запазват се и противоепидемичните изисквания, съгласувани с браншовите асоциации. 

До решението се стигна след среща между здравния министър Кирил Ананиев и представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, на която са се споразумели за диалог при всяка следваща промяна на противоепидемичните мерки, засягащи сектора..

Със същата министерска заповед се разрешават групови празненства на открито и закрито (вкл. сватби, балове, кръщенета и т.н.) при спазване на 1,5 м физическа дистанция и всички останали противоепидемични мерки.

Новодиагностицираните с COVID-19 в събота са били 211 при направени 2806 PCR теста, като най-много отново са в София-град - 94.

Разпределението в останалите области на страната по настоящ адрес:
Пловдив - 23;
Благоевград - 13;
Бургас - 12;
Варна - 10;
Велико Търново - 9;
Кюстендил, Смолян - 8;
Пазарджик, София-област - 6;
Плевен - 4;
Добрич, Стара Загора, Шумен - 3;
Перник, Силистра, Сливен - 2;
Кърджали, Търговище, Хасково - 1.

Общият брой на случаите у нас достигна 7175, като активните са 3597, а 532-ма са пациентите в болница, от тях в интензивни отделения и клиники се намират 33-ма от тях. Заразените медици вече са 506.

267 са починалите, без нови смъртни случаи през последното денонощие.