Популярната и обичана българска поетеса и журналистка, авторка на емблематични текстове за песни от българската естрада през 70-те и 80-те (видео), почина в съня си на 73-годишна възраст

Миряна Башева, която си отиде в края на миналата седмица на 73-годишна възраст, ни остави в наследство някои от най-обичаните текстове на български популярни песни.

Поклонението пред тленните й останки е насрочено за сряда, 15 юли, от 11.30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Поет и бунтар, журналист и личност с ярка обществена позиция, приживе тя никога не е крила своите възгледи и произход, а гордо ги заявява, припомнят от Министерството на културата и изтъкват, че нейните приятели и колеги ще я запомнят както с нежността, така и с остротата на перото й, с будната й съвест, с мисълта за доброто на страната ни.

Завършила руска гимназия и приета за студентка по английска филология, всъщност тя започва да пише сравнително късно - на 23-24 години, след като баща й Иван Башев, по онова време външен министър, загива на Витоша при снежна буря в края на 1971-ва.

Първата й стихосбирка е озаглавена "Тежък характер", а едноименната песен по музика на Стефан Димитров е сред емблемите на Йорданка Христова.

Композиторът има още няколко хита по текстове на Миряна Башева - за собствения си певчески репертоар ("Събота, късен следобед") или за съпругата си Богдана Карадочева ("А бяхме млади"), с която пее и в дует ("Безнадежден случай").

С "Нека да е лято" на вокалната група "Тоника" Стефан Димитров печели втора награда на фестивала "Златният Орфей '77", а "Пролетна умора" (Как си ти?) на Братя Аргирови му носи първото място в пролетния радиоконкурс на БНР през 1984-та.

Богдана Карадочева пък изпълнява и песента от "Патилата на Спас и Нели" (1987) "Дано", която във филма звучи е изпята от Ицхак Финци и останалия актьорски ансамбъл.

Началният стих "Ако до всяко добро същество застане поне още едно..." пък се отнася до домашните любимци - каквито са заглавните герои в семейната комедия на режисьора Джеки Стоев. Популярният и до днес текст всъщност е обяснение в любов към животните, припомнят колегите на поетесата от в. "Сега" ("Ела, приятел, и лапата дай - аз ще ти дам ръка"), в чиято редакция тя работи от 1997 г., водейки хумористичната страница "После".

Всъщност киното за деца са някои от най-известните рефрени по нейни стихове. "Къде остана детството" (Къде са ми детските книжки...) от серийния филм на Иванка Гръбчева "Войната на таралежите", 1978 г., се нарежда на 47-о място в съставения от "БГ радио" Топ 100 на най-великите БГ текстове за песни.

Още една песен от детски тв сериал, изпята от актьора Асен Кисимов по неин текст, е "Всичко тече" от "Васко да Гама от село Рупча" (1986).

В цялата класация на "БГ радио" Миряна Башева има още две песни, съответно на 70-о и 97-о място: "Футуролог" на "Щурците" с вокала на Валди Тотев и "Булевардът" на нейния колега поет Михаил Белчев.

От стихотворението й "Заклинание" пък се ражда прозвището на певеца Петър Чернев - Пешо Мъката (1943-1992). Естрадният изпълнител, който е и автор на музиката , получава с тази песен трета награда на фестивала "Златния Орфей '75", а в наши дни я изпълнява Лили Иванова.

Миряна Башева е написала текста и за друга вечна балада от 70-те - "Ако имаш време", с която група "Тангра" печели Младежкия конкурс за забавна песен през 1978 г.

Композитор е китаристът Тенко Славов, соловокалист е един от пионерите на БГ рока Александър Петрунов - Сашо Гривната, основател на "Сребърните гривни", а на клавишните и като беквокалист се изявява бъдещата звезда Васил Найденов. Той също я включва в репертоара си; неин кавър изпълнява и фронтменът на групите "Ахат" и "Аналгин" Звездомир Керемидчиев.

Васил Найденов е пял балади и по други нейни текстове като "Звезди", от албума на композитора Кристиян Бояджиев "300 000 песни", и "Самотна лодка" по музика на Константин Цеков от ФСБ.