Кабинетът ще претърпи "огромен ремонт", но след като управляващите преодолеят вота на недоверие. По искане на премиера Борисов вече са депозирани оставки от министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи

Правителството "Борисов III" ще изкара своя мандат докрай след "голям ремонт" на състава му - но едва след като управляващите преодолеят вота на недоверие, внесен тази седмица от БСП.

Това стана ясно от заседанието на Коалиционния съвет между лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" (НФСБ и ВМРО), часове след като премиерът поиска и получи оставки от министрите на финансите Владислав Горанов, вътрешните работи Младен Маринов и икономиката Емил Караниколов.

Дебатите по внесения от левицата пети вот на недоверие към правителството са насрочени за понеделник, а до 24 часа по-късно в пленарната зала на парламента трябва да се състои и самото гласуване.

"По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета - взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание. Консолидирани сме за отхвърляне на вота, след това ще обсъждаме кадрови промени, евентуално приемане, искане на оставка и всякакви други въпроси, свързани със състава на изпълнителната власт", категоричен беше лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото коалицията запазва своята стабилност.

Неговият колега от ВМРО Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, беше лаконичен, че вотът няма да мине, но промени ще има. Премиерът Бойко Борисов, от своя страна, призна, че и тримата министри, от които поиска оставки след срещата си с областните координатори на ГЕРБ снощи, имат голяма подкрепа и са свършили значими за държавата неща:

"Финансовият министър - България е в Еврозоната и сме в първата тройка на държавите с най-добри финанси. Вътрешният министър хвърля огромни усилия, намаляват неразкритите убийства. Вчера стана ясно по какви сценарии се развиват провокациите в протеста. Емо Караниколов три години в Министерството на икономиката способства за повишаването но брутния вътрешен продукт (БВП), рекорден ръст на инвестиции."

Министър-председателят увери, че ще мобилизират партиите в коалицията, за да преодолеят вота на недоверие, а после ще обмислят и направят огромен ремонт на кабинета. Същевременно обаче за пореден път отправи предупреждение във връзка с пандемията от новия коронавирус:

"Така или иначе предстоят много тежки месеци, виждате - и броят на починалите се вдига. България е единствената държава, която отрече пандемията от коронавируса. Другите затягат мерките - Великобритания, Франция... ние си се събираме и го правим."

Според статистиката през последното денонощие от направените рекорден брой PCR тестове (5393) у нас са открити 232-ма новозаразени с COVID-19: 

София-град - 81;
Пловдив - 21;
Благоевград - 15;
Бургас - 14;
Варна - 16;
Русе, София-област - 10;
Велико Търново - 8;
Добрич - 7;
Пазарджик, Хасково - 6; 
Стара Загора - 5;
Перник, Сливен - 4;
Кърджали, Кюстендил, Смолян, Ямбол - 3.
Видин, Габрово, Плевен, Разград, Търговище - 2;
Враца, Ловеч, Силистра - 1.

Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 7877. Активни са 3747, от тях 575 са в болница, а 28 - в интензивни отделения или клиники.

Починали са общо 289, като жертвите само през изминалите 24 часа са шестима. Най-младият от тях, едва на 33, е бившият национал по борба Николай Щерев, който е нямал придружаващи заболявания... 

Борисов отново изтъкна, че: "Ноември, декември, януари и февруари ще бъде тежка икономическа криза, не е по силите на една партия, коалиция да премине през това бурно море. Трябва консолидация, разделени в тази криза ще падат правителства."

Според него е абсурд да се мисли за служебно правителство: "В чии ръце ще гръмне кризата? Ще пострада народът, ще пострадат огромни маси... Кой от тези на площада е по-опитен и знаещ от нас?", попита той.

Борисов не пропусна да подчертае, че България има пълната подкрепа на ЕС и на САЩ: "Само преди няколко дни те я заявиха, всички държави, най-големите в Европа вдигнаха ръка и ни приеха в чакалнята и в банковия съюз - и фигурантът излиза и ни дава оценка. Майка ми е учителка и ме е учила да не отговарям на лошите деца с обидни епитети."

Последните му думи бяха по повод изявлението на президента Румен Радев от предишния следобед, в което държавният глава отново подкрепи протестите за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, като призова и полицията, и демонстрантите към ненасилие и избягване на провокации.

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи, заяви Радев и предупреди:

"Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да чуят гласа на България, само удължават кризата. Доверието е загубено. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния поркурор и честни избори."