Епидемичен взрив във Варна с над 100 заразени в дом за стари хора

Рекорден брой българи с COVID-19 починаха за денонощие. В първия ден от седмицата битката с новия коронавирус са изгубили 16 души, с което жертвите на болестта у нас станаха 404. Повечето отново са хронично болни, предимно с диабет и сърдечни заболявания.

В понеделник, 3 август, са направени 4137 PCR теста, които са открили 204 заразени, с което общият брой от началото на пандемията става 12 159 случая на новия коронавирус. 5071 от тях са активни, 823-ма са в болница, а 43-ма се лекуват в интензивни отделения.

С 10-те нови случая в понеделник общият брой на медиците с COVID-19 за близо пет месеца у нас надхвърли 700.

След като Варненска област излезе начело в списъка с диагностицираните по региони за едно денонощие с 61 новодиагностицирани в неделя, София-град отново е с най-много открити случая - 51. В актуалната ежедневна статистика с двуцифрен брой заразени за 24 часа следват Варна с 42, Добрич с 19, Пловдив с 13, Стара Загора с 14 и Благоевград с 10.

Морската столица преживява пик на заразата заради големия брой диагностицирани в частен дом за стари хора и лица с деменция, който има близо 250 обитатели - предимно над 80-годишни с поне едно придружаващо заболяване.

През последните няколко дни по информация на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) там са били установени 102 положителни проби. Деветима от заразените са сред обслужващия медицински и друг персонал, който наброява 40 души.

Четирима души там са починали, останалите са изолирани на два етажа, а едва шестима са в болница. Половината от персонала напусна, в момента търсим персонал, обяви пред Би Ти Ви варненският областен управител Стоян Пасев. 

По думите му най-добре е възрастните, които не са тежко засегнати от болестта, да останат в дома, защото повечето са трудно подвижни. Общината е успяла да осигури нужните апарати и медикаменти. 

Положителна проба за коронавирус е била установена и в общинския старчески дом "Гергана".