В края на юли пламнаха нови огнища на заразата с новия коронавирус в старчески домове в Русе и Варна; СЗО предупреди, че пандемията ще продължи дълго...

Над 5000 са активните случаи на COVID-19 у нас към началото на август, осем месеца след появата на първите заразени с новия коронавирус в китайския град Ухан. С коронавирусна инфекция у нас от 8 март насам са били диагностицирани са 11 836 души, като излекувани са 6396, а починали - 385.

Заразените в момента са 5055, като в болница са настанени 793-ма пациенти, от които 43-ма се лекуват в интензивни отделения. Броят на медиците с коронавирусна инфекция от началото на пандемията достигна 684.

146 са новодиагностицираните само на 1 август, събота от направените 3955 PCR теста за денонощие, сочат данните от Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на заразените:

Варна и София-град - по 29;
Пловдив - 15;
Добрич - 12;
Благоевград - 11;
Пазарджик - 7;
Смолян - 6;
Плевен - 5;
Кюстендил, Монтана, Перник, Силистра, София-област - по 4;
Стара Загора - 3;
Велико Търново, Сливен - по 2;
Бургас, Габрово, Русе, Хасково, Шумен - по 1.

София-град, която за втори пореден ден е с 29 заразени за денонощие, колкото има и във Варна, отстъпи първото място по новодиагностицирани и в петък, 31 юли, когато начело излязоха Благоевград с 55 случая и Русе с 34.

Освен в старчески дом край Варна, огнище на COVID-19 беше установено и в русенския дом за стари хора "Възраждане", където броят на заразените достигна 90 души, от които 83-ма обитатели, а двама починаха. Близо 70 души се грижат там за 215 възрастни хора. 

Виж още: Повечето българи с коронавирус - под рисковата възраст

В печалната статистика за 31 юли влезе и 19-годишен младеж от Велико Търново, без придружаващи заболявания - най-младата жертва на новия коронавирус у нас. След абитуриентските балове в края на юни той вдигнал температура на 7 юли, бил е интубиран, но починал от двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност. 

Междувременно към края на юли броят на заразените в световен мащаб надхвърли 17 млн. души, а смъртните случаи станаха близо 680 хил. Само за събота, 1 август, новорегистрираните с COVID-19 са 281 298, а жертвите - 6215, най-много в САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Колумбия.

След като за месец и половина броят на случаите се удвои, от Световната здравна организация (СЗО) прогнозираха, че пандемията ще бъде продължителна, а последиците ще се усещат с десетилетия.

Източник: Coronavirus.bg