В поредицата вече има 10 филма, ако броим и по-миналогодишния spin-off "Хобс и Шоу", а новото лице тук е кечистът Джон Сина в ролята на отдавна изгубения брат на Дом Торето - Джейкъб

"Бързата сага" (The Fast Saga), която започна през 2001-ва с "Бързи и яростни", се възроди през последните години със събирането на оригиналните актьори. След гибелта на Пол Уокър в края на 2013 г. колегите му продължиха да се снимат в поредицата и сега, в ролята на Миа Торето, се завръща дори неговата екранна половинка Джордана Брустър, пропуснала осмия филм. 

Близо две десетилетия след началото на линия са също Вин Дизел (брат й Доминик "Дом" Торето) и Мишел Родригес (Летисия "Лети" Ортис) плюс Тайриз Гибсън (Роман "Ром" Пиърс) и Лудакрис (Теж Паркър), които се присъединиха към екипа още във втория филм.

На плаката редом с тях е популярната като Мисандей от сериала "Игра на тронове" Натали Еманюел, която е в поредицата сравнително отскоро, едва от "Бързи и яростни 7" (2015). 

Джон Сина пък е новата мускулеста кеч звезда в актьорския състав като отдавна изгубения брат на Дом Торето - Джейкъб. Той заема мястото на Дуейн "Скалата" Джонсън, който се изпокара с Вин Дизел и отдели героя си Люк Хобс в spin-off заедно с бившия злодей на Джейсън Стейтъм. Боксофисът на "Хобс и Шоу" (2019) беше около 750 млн. долара, но все пак не успя да надмине последните три "Бързи и яростни", които вече докарват по над 1 млрд. долара приходи.

Сценарият е дело на Даниел Кейси, заменил автора на последните шест филма Крис Морган. От осмия "Бързи и яростни" пък отново се се появяват носителките на "Оскар" Чарлийз Терон и Хелън Мирън, която гледахме като г-жа Шоу и в "Хобс и Шоу". Новата героиня Лейса се играе от рапърката Карди Би, а в епизодична роля се появява регетон сензацията Озуна.

Сюжетът на "Бързи и яростни 9": 

Доминик Торето винаги е живял ден за ден, но откакто става баща, животът му се променя драстично. Спокойствието му обаче не трае дълго, защото няма значение колко си бърз - никой не може да избяга от миналото си. А когато миналото го застига с пълна сила, той трябва да се изправи срещу собствената си кръв - защото не всички роднини са семейство. 

За да се справи с предизвикателството, Доминик Торето разчита на верните си приятели, които за пореден път се притичват на помощ. Този път обаче битката е различна, а краят й - напълно непредвидим...

Действието се завихря по цялото земно кълбо - от Лондон до Токио, от Централна Америка до Единбург, от таен бункер в Азербайджан до улиците на Тбилиси. 

След пауза от два филма на режисьорския стол отново сяда Джъстин Лин, който е работил по третия, четвъртия, петия и шестия "Бързи и яростни", превръщайки поредицата в настоящия феномен на масовата култура. 

Плакатите за F9 пък разкриха завръщането на още един персонаж от обкръжението на Дом Торето - кореецът Хан "Соло" (Сун Кан), който загина в "Бързи и яростни 3: Токио дрифт", макар че участваше в следващите четири филма. Той работи с режисьора Джъстин Лин още от криминалната драма Better Luck Tomorrow (2002), заснета като предистория на героя му от "Бързи и яростни", а сега е отново в играта с рекламното изречение "Идва правосъдие".

"Бързи и яростни 9" трябваше да е по кината, вкл. на IMAX и 4DX, от 22 май 2020 г, но заради пандемията от COVID-19 премиерата на филма беше отложена за 25 юни 2021 г.