Тя се състезава при актьорите в главна и поддържаща роля с "Брачна история" и премиерния тази седмица "Джоджо Заека". Кои други нейни колеги са получавали подобни двойни номинации за академичните награди?

Ролята на майка с малко дете й отива - и в живота, и на екрана. Две подобни роли донесоха на Скарлет Йохансон номинации за "Оскар 2020" и в двете актьорски категории. Тя попадна сред петте най-добри актриси в главна роля с "Брачна история" на "Нетфликс", където си партнира с Адам Драйвър, а при поддържащите актриси е номинирана с "Джоджо Заека", който е по кината у нас от този петък, 31 януари, след няколко прожекции на Киномания 2019 и награда на публиката от кинофестивала в Торонто.

Тя вероятно ще изгуби и двете статуетки - фаворитка при водещите актриси е Рене Зелуегър като Джуди Гарланд в биографичния мюзикъл "Джуди", а Лора Дърн, която й партнира в "Брачна история" като адвокатка на нейната героиня, вече събра няколко награди за поддържаща женска роля.

Виж още: "Златен глобус 2020" - номинирани и наградени филми, сериали, актьори

Успешната година на Скарлет, която дебютира в киното ненавършила 10, напомня 2004-та, когато едва 19-годишна спечели в Лондон своята първа награда БАФТА с "Изгубени в превода", като беше номинирана и за още една главна роля, в "Момичето с перлената обица".

Досега обаче в актива й липсваха номинации за "Оскар". Впрочем Скарлет има и трети филм в надпреварата за "Оскар 2020" - "Отмъстителите: Краят" се състезава в категорията за визуални ефекти, а героинята й оттам Наташа Романоф / Черната вдовица се завръща в кината тази пролет със свой самостоятелен филм...

На 35 Йохансон е най-високоплатената актриса в света - и едва 12-ата с актьорски номинации за два филма в една година. В по-ново време сред членовете на този елитен клуб са имена като Джесика Ланг (за главната роля във "Франсис" и отличената поддържаща роля в "Тутси" от 1982 г.), Сигърни Уивър (за главна роля в "Горили в мъглата" и поддържаща в "Работещо момиче" от 1988 г.), Ал Пачино (с единствен "Оскар" в кариерата си за "Усещане за жена" от 1992 г., когато е номиниран и за поддържаща мъжка роля в "Гленгари Глен Рос"). 

Година по-късно в номинациите има не една, а дори две актриси с двойна номинация: Ема Томсън (с "Остатъкът от деня" за главна роля и "В името на Отца" за поддържаща), която губи от звездата на "Пианото" Холи Хънтър (номинирана и с "Фирмата", но победена от партньорката си в "Пианото", 11-годишната Ана Пакуин).

За академичните награди Джулиан Мур е номинирана за главна роля в "Далеч от рая" (2020) и поддържаща в "Часовете", който носи "Оскар" на друга актриса от филма, Никол Кидман, за превъплъщението й във Вирджиния Улф. При второстепенните женски роли пък печели Катрин Зита-Джоунс от "Чикаго".

Джейми Фокс печели "Оскар" също с биографична роля, като Рей Чарлз в "Рей" (2004), като се състезава и при поддържащите актьори със "Съучастникът". Три години след това Кейт Бланшет става първата жена, получила две номинации за "Оскар" с една и съща роля - кралица Елизабет във филма от 1998 г. и продължението му, излязло през 2007-а. Втория път тя се състезава при актрисите с мъжка роля - Боб Дилън в I’m Not There.