Скарлет Йохансон се завръща в ролята на Наташа Романоф от киновселената на "Марвъл", където е агент на ЩИТ и важна част от Отмъстителите. Време е обаче да погледнем и към руските й корени...

"Черната вдовица", който разкрива още от предисторията на Наташа Романоф, нямаше късмет - филмът трябваше да дойде в кината още миналия май, но премиерата му бе отлагана многократно заради пандемията от новия коронавирус.

В крайна сметка последната анонсирана дата е през юли 2021 - с повече от година закъснение, като междувременно през първата половина на тази година го изпреварват цели три сериала с герои от киновселената на "Марвъл": "УандаВижън", "Сокола и Зимния войник" и предстоящия "Локи".

Виж още: Киновселената на "Марвъл" продължава с още супергеройски филми и сериали

Първата поява на Скарлет Йохансон като агентката на ЩИТ Наташа Романоф беше в "Железният човек 2" (2010), след което историята й се разгърна в четирите филма за "Отмъстителите" и двете продължения на "Капитан Америка: Първият отмъстител", като междувременно от червенокоса стана блондинка.

Сега актрисата е на 36 и в осмия си филм от киновселената на "Марвъл" пресъздава предисторията на своя персонаж - бивш наемен убиец на КГБ, преминала към добрите и воювала с извънземните заплахи рамо до рамо с Железния човек, Тор, Капитан Америка, колегата си агент Клинт Бартън / Ястребово око и Хълк, чието алтер его Брус Банър дори й беше нещо като гадже.

Действието на "Черната вдовица" се развива в промеждутъка между събитията от третия самостоятелен филм за Капитан Америка ("Първият отмъстител: Войната на героите") и "Отмъстителите 3: Война без край". Тогава супергероите са разединени, а част от тях, вкл. агент Романоф, са в немилост, дори принудени да преминат в нелегалност.

Видео: Филмите на "Марвъл", преразказани накратко

Докато е беглец от закона, Наташа може би за първи път е оставена да действа свободно, да взима сама решения за съдбата си - и трябва да се изправи срещу демоните от своето мрачно минало, като влезе в сблъсък с опасен противник - енигматичния Таскмастър...

За да се завърне като Черната вдовица след саможертвата й в "Отмъстителите 4: Краят", която слага удовлетворителен финал на нейната история, Скарлет Йохансон държи самостоятелният филм да е нещо наистина впечатляващо:

"Не исках да е поредната предистория за раждането на един супергерой, а нещо истинско, което се връзва с персонажа.. За да направим този филм, трябваше да има истинска причина. Надявам се да е едновременно експлозивен и динамичен, с всички страхотни елементи на жанра, но и да разглежда теми като съмнение, срам, съжаление..."

Видео: Скарлет Йохансон с две роли за "Оскар 2020"

Като сродни руски персонажи в "Черната вдовица" й партнират Флорънс Пю ("Семейни кютеци") в ролята на младата нейна посестрима Елена Белова и Дейвид Харбър (новия "Хелбой") като Алексей Шостаков / Червения пазител, източна версия на Капитан Америка.

За двете "черни вдовици" той се явява бащина фигура, а в ролята на тяхна майка е изпечената в шпионажа Мелина Востокоф / Желязната девица (Рейчъл Уайз, "Фаворитката"), която е част от тайнствен научен експеримент.

Ветеранът Уилям Хърт пък се превъплъщава отново в бъдещия държавен секретар на САЩ ген. Тадеус Рос, когото игра още в "Невероятния Хълк" (2008).

Както подобава на женски филм, режисьорът също е от нежния пол - австралийката Кейт Шортленд (Berlin Syndrome), по сценарий на Джак Шефър ("Мошенички от класа", сериала "УандаВижън") и Нед Бенсън (The Disappearance of Eleanor Rigby).