Забравете Симба от "Цар Лъв", Елза и Анна от "Замръзналото кралство", супергероите от "Отмъстителите" и познатите герои от "Междузвездни войни" - всички припадат по Детето от сериала The Mandalorian

Списъкът с най-популярните играчки на "Дисни" за Коледа 2019 (на снимката най-долу) включва персонажи от тазгодишни кинохитове като "Отмъстителите: Краят", "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър", римейка на "Цар Лъв", "Играта на играчките 4" и "Замръзналото кралство 2" плюс класически анимационни герои като Мини и Мики Маус, Ариел от "Малката русалка", Маккуин Светкавицата от "Колите" и Пепеляшка. Има дори невръстен Аладин в комплект миникукли с още 13 принцеси на "Дисни" в най-ранната им детска възраст.

Сред тях обаче липсва най-големия хит напоследък, откакто на 12 ноември в стрийминг платформата "Дисни плюс" тръгна първият игрален Star Wars сериал - "Мандалорианецът".

По принцип (анти)героите, които крият лицата си зад шлем, а телата им са целите в броня, са сред емблематичните лица на космическата сага - от Дарт Вейдър през Боба Фет до редовите имперски щурмоваци. 

След като купиха "Лукасфилм" за 4 млрд. долара, "Дисни" продължиха да експлоатират потенциала на поредицата в бизнеса с детски играчки и въведоха в действието симпатичния дроид Би Би Ейт (BB-8), който се превърна в един от символите на финалната трилогия от "Междузвездни войни".

Виж още: Поргите - новите Star Wars любимци

В случая обаче става дума за едно 50-годишно пеленаче, което сякаш е замислено с идеята да стане хитова играчка - т.нар. "Бебе Йода". Детето, което е причина за драматичните събития от първите три епизода, пуснати онлайн, е едва третият представител на този биологичен вид в "Междузвездни войни".

Всички познават 900-годишният учител джедай Йода, появил се за първи път като кукла в "Епизод V: Империята отвръща на удара", завърнал се в по-млада, изцяло дигитализирана версия в предисторията.

За съвсем кратко в "Епизод I: Невидима заплаха" се мярна и себеподобната му Йадъл, също член на Джедайския съвет. И макар че, по думите на Джордж Лукас, Йода е магическо създание и тайната на произхода му трябва да остане неразкрита, "Мандалорианецът", по сценарий на Джон Фавро ("Железният човек", новият "Цар Лъв"), вече показа, че дългоухият зелен младенец също владее Силата.

Любопитен детайл е, че мъничето също е кукла, макар че за някои по-сложни сцени от действието се налага и дигитална намеса. Легендарният германски режисьор Вернер Херцог, който играе поддържаща роля в сериала, има ключова намеса в това решение. Разказват, че когато продуцентите опитали да махнат куклата от снимачната площадка, за да пробват компютърно-генериран вариант, Херцог ги спрял с думите: "Вие сте страхливци. Нека остане!".

Въпрос на време е бебето Йода да влезе не само в сърцата на Star Wars феновете, но и в магазините. Като начало в сайтове като "Амазон" са пуснати фланелки с едно-единствено рисувано изображение, като официалното му име според "Дисни" е просто Детето / The Child.