Кинохитът от 1994 г. е поредната анимация на "Дисни" с игрална версия, макар че всички герои и пейзажи в новия филм са компютърно генерирани. На екран от този петък, 19 юли, с гласовете на черни звезди като Бийонсе и Доналд Гловър

След успеха на "Книга за джунглата" (2016) режисьорът и актьор Джон Фавро ("Железният човек" 1 и 2) беше натоварен от "Дисни" и с друга игрална версия на хитова анимация.

Предизвикателството - тук вече няма Маугли, всъщност няма никакви хора, само африканска флора и фауна: цял прайд лъвове (Симба, Нала, Муфаса, Скар, Сараби), хиени (женската Шензи и двамата мъжкари Камари и Азизи, заменили Банзай и Ед от оригинала), сурикати (Тимон), брадавичести прасета (Пумба), мандрил (Рафики) и птица носорог (Зазу), а също така цели стада антилопи, жирафи, слонове, биволи, ята лешояди и фламинго плюс галаго, слонски земеровки, токачки, торни бръмбари...

Всъщност новият "Цар Лъв" не е точно игрален филм по анимацията (за разлика от "Красавицата и Звяра", "Господарка на злото", "Пепеляшка", "Дъмбо" на Тим Бъртън, "Аладин" на Гай Ричи и предстоящия "Мулан"), тъй като героите на екрана не са истински животни, а компютърно-генерирани образи, резултат от все по-усъвършенстващите се спецефекти.

Същото се отнася дори за африканските пейзажи от Лъвските земи, пресътворени от аниматорите чрез технологията за виртуална реалност. 

Заради многото животински видове, които майсторски се сливат с околната среда, приликите са най-вече с "Книга за джунглата", а Джон Фавро споделя, че именно опитът оттам му е помогнал да изпипат визията до съвършенство.

Все пак обаче немалко критици възроптаха, че ефектът на животни, изпитващи човешки емоции, може да се постигне единствено със средствата на класическата рисувана 2D анимация, а не с фотореализъм, който напомня повече документалните филми на Disneynature като "Африкански котки".

Анимацията "Цар Лъв" от 1994-та печели "Оскар", "Грами" и "Златен глобус", като е последвана от две пълнометражни продължения и два анимационни сериала: "Тимон и Пумба" и "Пазител на Лъвските земи" / The Lion Guard - а едноименният мюзикъл, поставен на Бродуей, подобрява касовия рекорд, държан дотогава от "Фантомът на операта".

Виж още: "Цар Лъв" стана най-касовият мюзикъл

Дълги години номер 1 в класациите на "Дисни" по приходи и гледаемост, оригиналният "Цар Лъв" отдавна се е превърнал в любима анимационна класика, където героите говорят с гласовете на известни актьори като Упи Голдбърг (Шензи), Джеръми Айрънс (Скар), Матю Бродерик (порасналият Симба), Нейтън Лейн (Тимон) и Роуън Аткинсън (Зазу).

От някогашните звезди сега се завръща единствено ветеранът Джеймс Ърл Джоунс, който през януари навърши 88. Освен царя баща Муфаса, той озвучи и подгряващия трейлър.

Сюжетът е вдъхновен от Шекспировата трагедия "Хамлет": царят на животните Муфаса е свален от власт с предателство, а зад дворцовия преврат стои неговият завистлив и злобен брат Скар. Наследникът, малкият Симба, е прогонен, но с помощта на своите приятели успява да оцелее, да преодолее чувството за вина и да се завърне, за да предяви претенциите си към трона...

Този път актьорският състав е съставен почти изцяло се състои от афроамериканци, в тон с новите тенденции в Холивуд, които скъсват с практиката на т.нар. whitewashing.

Главните роли, на порасналите Симба и Нала, се изпълняват от Доналд Гловър ("Соло: История от Междузвездни войни", сериала "Атланта") и попзвездата Бийонсе, които в един кулминационен момент дори запяват в дует отличената някога с "Оскар" Can You Feel The Love Tonight.

Заедно със Circle of Life и Hakuna Matata тя се превърна в един от многото емблематични хитове на Елтън Джон, който сега е написал още една песен съвместно с либретиста Тим Райс, която звучи като фон за финалните надписи - Never Too Late.

Носталгията е гарантирана и заради саундтрака на композитора Ханс Цимер и южноафриканския му колега Лебо М, подпомогнати вече от Фарел Уилямс в ролята на музикален продуцент. Той не крие гордостта си, че участва във филм, чието действие се развива в прародината на афроамериканците.

Алфре Удард (сериала "Отчаяни съпруги") дава гласа си на лъвицата Сараби, майката на Симба, а в узурпатора Скар този път се превъплъщава Чиуетел Еджиофор ("12 години в робство"). Водещият на тв шоуто Last Week Tonight Джон Оливър е крилатият Зазу, а комиците Били Айхнър и Сет Роугън - тандемът Тимон и Пумба.

От африканските звезди в "Черната пантера" и предшественика му "Капитан Америка 2: Войната на героите" се включват южноафриканецът Джон Кани като Рафики и германската актриса Флорънс Казумба, която е родом от Уганда.